Százan vettek részt Mohácson az első Országos Gátőrfutáson a Víz Világnapján

2015. március 23. hétfő 07:34

Százan vettek részt Mohácson az első Országos Gátőrfutáson a Víz Világnapján

Vonzó volt a program is, no meg az ajándék póló, amit az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös rendezésében tartott vasárnapi gátőrfutásra előzetesen regisztrálóknak ígértek. Mohácson százan vágtak neki a töltésen az 1,4 kilométeres távnak, de végül azok sem csalódtak, akik „civilben" futottak a árvízvédelmi központ épületéig.

A Víz Világnapja alkalmából első alkalommal kívánták tiszteletfutással a gátőrök hivatásának fontosságára felhívni a figyelmet az eseményt meghirdetők, s ennek jegyében például Mohácson az árvízvédelmi központ udvarán terített asztal várta a célba ért futókat. Finom szendvicsekkel, és víz mellett üdítőkkel is kínálták a kissé fáradt csapatot, ám amint egy kicsit megpihentek, gumicsizmát, sapkát, gereblyét is osztottak.

Miután Schneider Csaba, aki öt éve a mohácsi uszodától Tojtáig vigyázó őre a töltésnek, valamint Varga László, a boki rész gátőre röviden ismertették, milyen jelentősége van a védtöltés megfelelő állapotban tartásának, a szivárgó víz útja elzárásának, bele is kóstolhattak a vállalkozóbbak a gátőrök munkájába. A két szakember irányításával a gumicsizmás, vizügyes-emblémás sapkás csapat a töltésoldalban egyengette a vakondtúrásokat és „gátőrként" leolvasták a vízmércét.

Közben a védelmi központban maradtak vízügyi totót töltöttek ki, illetve a gátőrök felelősségteljes munkájáról és az árvízi védekezésről készült rövidfilmet nézhettek. Végül a „Fuss az árnál sebesebben" program valamennyi résztvevője emléklapot kapott, míg a távot megtéve elsőnek célba ért Iloskics Áron, Vink Tímea és Mukk Norbert teljesítményét ajándékcsomaggal is jutalmazták a rendezők.

Képünkön: a gátőrfutás mohácsi résztvevői a rajt után. 

B. M.