Sátorhelyen óránkénti 137 kilométeres szél volt

2023. július 22. szombat 09:48

Sátorhelyen óránkénti 137 kilométeres szél volt

A Baranya vármegyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton. 

 

Azt írták, pénteken is nagy hőmérséklet különbség jellemezte az időjárást: miközben az északnyugati tájakon csak 23-24, addig az ország délkeleti felén 30-35 Celsius-fokig melegedett fel a levegő.

Erre a meleg levegőre délután nyugat felől egy úgynevezett konvektív rendszer érkezett, és valósággal "felrobbant" a légkör; arrafelé heves záporok, zivatarok alakultak ki felhőszakadással, jégesővel és erősen viharos széllökésekkel, jelentős károkat okozva - tették hozzá.

Megjegyezték: a rendszer éjszaka átvonult az ország felett, mögötte az eddigieknél hűvösebb levegő érkezett, mindenütt felfrissült a levegő.

A bejegyzéshez készített infografika szerint a Baranya vármegyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek.

A legtöbb csapadékot ugyancsak a pécs-pogányi repülőtéren regisztrálták, 43,7 milliméternyit.

MTI