Régen láthattunk ilyet: virágok ezrei virítanak a Kölkedi Nagyréten

2024. április 30. kedd 09:07

Régen láthattunk ilyet: virágok ezrei virítanak a Kölkedi Nagyréten

A Duna-Dráva Nemzeti Park dunai szakaszának legnagyobb kiterjedésű ártéri gyepe a Kölkedi Nagyrét. A gyep az árvízvédelmi töltés és a Duna között helyezkedik el, a kaszálóként kezelt füves területet kisebb-nagyobb erdőfoltok és vízállások tarkítják.

 

 

A tájképet meghatározzák a magányosan vagy kisebb csoportokban álló idős hagyásfák, főként kocsányos tölgyek és fehér nyarak, a cserjék között a ritka, védett fekete galagonya is megtalálható.

Bár a Nagyrét a hullámtéren található, sajnos a Duna medersüllyedése okozta általános szárazodás ezt a területet is elérte és a jellegzetes mocsárréti növényfajok lassan visszaszorulnak.

Ezért is örvendetes, hogy idén rég látott tömegben virágzást tapasztaltunk a gyepen. A fehér virágú, némileg a hóvirágra hasonlító nyári tőzikéből (Leucojum aestivum) több tízezerre becsültük a virágzó tövek számát, a sötétkék virágú réti iszalagból (Clematis integrifolia) is több ezer példány tette színessé a gyepet.

A nem védett sárga nőszirom (Iris pseudacorus) a mélyebb fekvésű, mocsaras részeken szintén több száz példányban virít.

A kivételes virágzás valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy 2023 karácsonya környékén egy igen magas árhullám vonult le a Dunán, ami teljesen elöntötte a Nagyrétet is.

Az árvíz átáztatta a talajt, ami a viszonylag száraz tavaszban is megőrizte a nedvességet és biztosított megfelelő körülményeket a védett növények virágzásához.

Forrás: DDNP