Rádiómúzeum: már körülbelül ötszáz készüléket jegyez a lánycsóki Kálmán Tamás és felesége

2018. január 05. péntek 16:34

Rádiómúzeum: már körülbelül ötszáz készüléket jegyez a lánycsóki Kálmán Tamás és felesége

Valódi különlegességnek számító rádiómúzeum működik Lánycsókon, a Muck Lajos utcában, már 2005 óta. Megálmodója és megalkotója Kálmán Tamás és felesége, Ibolya, akik a mai napig szorgalmasan gyűjtik a régiségeket, s már körülbelül ötszáz készüléket jegyeznek.  

Az egész egy lomtalanítással kezdődött, amikor is Kálmán Tamás (képünkön) volt főnöke meg szeretett volna válni néhány régiségtől.

- Amikor megláttam, hogy a szeméttelepen végezné egy igazi kincs, egy régi rádió, megesett rajta a szívem, s hazavittem. Megszereltem, megtisztítottam, leporoltam, s ki tudja hány év után ismét megszólalt. Ez akkora löketet adott, hogy úgy döntöttem, gyűjtésbe kezdek - kezdte Tamás.

Innentől nem volt megállás, jöttek az újabb és újabb készülékek, amelyekből immáron körülbelül ötszáz darabot számolnak, s három helyiségben gyűjtik őket.

- Kezdetben pakoltuk őket a padlásra, a szuterénbe, a műhelyben a polcokra, azonban kinőtték a helyet, s ekkor fogalmazódott meg bennünk a feleségemmel a gondolat, hogy tegyük közkinccsé gyűjteményünket, s alapítsuk meg a rádiómúzeumot.

Azonban a különleges helyen nem csak rádiók, hanem többek között lemezjátszók, magnetofonok, gramofonok, modernebb készülékek, asztali-és mobiltelefonok, illetve fényképezőgépek is helyet kaptak, viszont zömmel régi asztali rádiókat tekinthetünk meg.

A gyűjtemény tagjai közül nem mindegyik működik, de van olyan, amely Kálmán Tamás keze munkájának köszönhetően újra megszólalt.

- A legtöbb készülék kontakthibásan érkezik, ezeket én mindig megjavítom. Addig nem kerülnek ki a polcra, amíg meg nem tisztítottam őket. A javításukhoz kell egy fajta szakértelem, és ha sikerül egyet megszólaltatnom, az mindig örömmel tölt el.

Az egyik legrégebbi rádió 1944-ből származik, azonban nem mindegyiknek tudja megállapítani a korát, s így lehet, hogy még ennél régebbivel is találkozhatunk a gyűjteményben.

A készülékek minimális részét vásárolta a házaspár, s volt, hogy Kálmán Tamás a feleségétől is kapott egy-egy darabot ajándékba, azonban sokan az ingyenes múzeumlátogatásért hálából adják az amúgy kidobásra szánt darabokat. 

- A környező településekről is már sokat kaptunk, Bólyból, Dunaszekcsőről is származnak rádiók, de érkeztek már külföldről is, például Svájcból, illetve Ausztriából.

Kálmán Tamás elmondása szerint akad kedvenc darabja is, mégpedig a legelső, s azért, mert az egész hobbi és az egész múzeum azzal a rádióval indult útjára.

A múzeumot az alapító szerint első hallásra sokan lebecsülik, de amikor belépnek, tátva marad a szájuk, s meglepődnek, mennyi régiséget gyűjtöttek össze az évek alatt.

Dittrich Zsófia - Fotó: Facebook/Kálmán Tamás és Ibolya