Pórázon sétáltatva vert össze egy hajléktalant egy pécsi férfi, itt az ítélet

2020. május 20. szerda 09:22

Pórázon sétáltatva vert össze egy hajléktalant egy pécsi férfi, itt az ítélet

Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a napokban megtartott tanácsülésen helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság 2019. december 12-én kihirdetett ítéletét, amellyel a vádlottat önbíráskodás bűntettének kísérlete, valamint testi sértés bűntette miatt - halmazati büntetésül - 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra bocsátható a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett korábbról ismerték egymást.

Korábban a sértett a vádlottól eltulajdonított 40.000,- Ft készpénzt, melyet maga is elismert a vádlottnak. A sértett a pénzt nem fizette vissza a későbbiekben sem a vádlottnak.

A vádlott anyagi helyezte 2019. februárjában megromlott, ezért 2019. február 25-én az esti órákban ittas állapotban felkereste a Malomvölgyi-tó környékén hajléktalanként élő sértettet, azzal a szándékkal, hogy visszaszerzi tőle a 40.000.- Ft-ot. Az otthonában a vádlott e célból magához vett egy zsebkést, valamint egy kutyapórázt. Elhatározta, hogy a sértettől akár erőszak alkalmazásával is visszaköveteli a pénzét.

A fenti napon 17 óra 30 perc körül a vádlott megjelent a sértett tartózkodási helyén. Bement az épületbe és az ágyában fekvő sértettet ruhájánál fogva az ágyából kirángatta és a bejárat elé húzta ki. Eközben fenyegette őt, hogy „meghalsz, megöllek". A fenyegetés közben a vádlott a sértettet az épület előtti területre húzta, jobbkezével, ököllel, több alkalommal arcon ütötte úgy, hogy bal kezével a sértett mellkasánál a ruházatát megfogva a sértettet a földre feszítette. Miközben a vádlott a sértettet ütötte, közben a 40.000.- Ft visszaadását követelte tőle.

A sértettet ezután ruházatánál fogva megragadta és a parkoló felé igyekezett terelni, majd 30 méter elteltével ismét ököllel ütlegelni kezdte arcán. A sértett ettől a földre esett, őt a vádlott több alkalommal megrúgta. Mindvégig azzal fenyegette, hogy „elvágom a torkod". Ezt követően a vádlott a nála lévő kutyapórázt a sértett nyakába tette, meghúzta, majd a nála volt kinyitható bicskát a sértett nyakához nyomta és ismét közölte vele, hogy „elvágom a torkod, megdöglesz", abban az esetben, ha nem fizeti vissza a sértett a tőle eltulajdonított pénzt.

A vádlott ezt követően a kést levette a sértett nyakáról, és pórázon húzta úgy, hogy a sértett lábán - annak ellenére, hogy téli időjárási viszonyok uralkodtak - nem volt cipő, mivel annak felhúzására a vádlott nem hagyott időt. A vádlott a sértettet továbbra is pórázon tartva hétvégi házához vezette úgy, hogy a gyalog megtett út során a sértettet számos alkalommal ütötte testszerte, őt rugdosta és több alkalommal nyakához fogta a nála lévő kinyitott zsebkést.

A hétvégi házhoz érve, a vádlott a sértettet az épületben a bejárati ajtó melletti székre leültette és ököllel, több alkalommal ismét arcon ütötte, a bántalmazás során a vádlott kijelentette több alkalommal, hogy elvágja a sértett torkát, ha nem adja meg a tartozását. A fenyegetések közben a konyhaasztalon volt narancssárga nyelű kést a vádlott az asztalról felvette és hegyét alulról a sértett állához tartotta.

A vádlott egy idő után a sértett bántalmazásával felhagyott, de nem engedte ki a vádlottat hétvégi házából, a sértett ígéretet tett arra, hogy rövid határidőn belül a korábban a vádlottól eltulajdonított készpénzt vissza fogja neki fizetni, ezután a vádlott a sértettet étellel kínálta meg, majd adott neki egy pár cipőt és 22 óra körül kiengedte a házából.

A sértett az ellene alkalmazott erőszak és fenyegetések ellenére a tőle követelt 40.000.- Ft-ot a vádlottnak nem adta át, a cselekmény során készpénz nem is volt nála, a későbbiekben pedig ismeretlen helyre távozott. A bántalmazás következtében a sértett súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ítélet jogerős.

MTI