Pirosba borul a pécsi tv-torony Flórián nap alkalmából

2022. május 04. szerda 11:10

Pirosba borul a pécsi tv-torony Flórián nap alkalmából

Május 4-e a tűzoltók számára régóta hivatalos ünnepnap, hiszen tűzoltó elődeink és a „tüzes mesterségek" képviselői hosszú ideje védőszentjükként tisztelték Szent Flóriánt a „tűz katonáját". Flórián életével, tetteivel példaképpé, jelképpé vált, szentté avatták emberségéért, másokért való tenni akarásáért, hősies bátorságáért. 

 

 

A tűzoltók az ő szellemében, az ő eszméjét követve teszik nap, mint nap, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel, kockáztatva az életüket.

Ezen a napon emlékeznek azokra a bajtársainkra is, akik életüket adták feladatuk teljesítése során.

Május 4-én, Szent Flórián napján elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik a lángok kevésbé barátságos „arcát" ismerik. Azonban a „tüzes mesterséget" űző kéményseprők is ekkor ünnepelnek, róluk sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a kéményseprők munkájukkal jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek.

A pécsi tv-torony az évek során már több jeles alkalommal ünnepi színekben pompázott, a mai napon, a tűzoltók és kéményseprők előtt tisztelegve, a város szimbólumának számító hatalmas épület piros fényfestést fog kapni.