Pécs új polgármestere, Péterffy Attila szellőztetne és kitakarítaná a várost

2019. október 31. csütörtök 10:14

Frissítve: 2019. október 31. csütörtök 11:46

Pécs új polgármestere, Péterffy Attila szellőztetne és kitakarítaná a várost

Folyamatosan frissítve! Csütörtökön reggel kezdődött meg Pécs új összetételű közgyűlésének alakuló ülése. Péterffy Attila, Pécs polgármestere a beiktatása után tartott beszédében többek között azt mondta, "ki kell takarítanunk a várost, és itt nem csak a mocskolódó plakátokra, szórólapokra gondolok".  A Mindenki Pécsért Egyesület képviselői öt frakcióban foglalták el helyüket, ami Kővári János, az ÖPE-KDNP képviselője szerint olyan lépés, ami a rendszerváltás óta példa nélkül áll Magyarországon, ugyanis a választók szerinte nem tudták, hogy pártok képviselőire szavaznak.

 

Az ülés elején kiderült, hogy Decsi István nem veszi fel a mandátumát, a megüresedett helyét a Fidesz-KDNP frakció listájáról Bognár László tölti be. 

Előbb Péterffy Attila, majd a képviselők tették le esküjüket.

Pécs új polgármestere beiktatási beszédében egyebek mellett azt mondta, "levegőváltozás kell, egy alapos szellőztetés, hogy az eddigi fülledt, dohos politikai légkört végre élhető és pozitív hangulat váltsa fel. Ki kell takarítanunk a várost, és itt nem csak a mocskolódó plakátokra, szórólapokra gondolok, de az elmúlt években egyre silányabb politikai közbeszédre és arra a szellemiségre, amit mindezek képviselnek"

Hozzátette, kiegyensúlyozott híreket, felelős vezetőket és civil kontrollt ígért, valamint egyenességet a döntésekben, átláthatóságot a közügyekben, valamint azt, hogy a régóta hiányzó nívót és stílust visszahozzák a pécsi közbeszédbe.

A polgármester arra szólította fel a pécsieket: tartsanak vele, ám szólt arról is, ez az út nem lesz sem rövid, sem egyszerű.

A szűzbeszédét követően döntettek a fizetéséről. Havi illetménye 997 200 forint lesz, s mivel angol nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, nyelvpótlék is jár, ami havi 27 800 forint. Ehhez jön még a költségtérítés, havi 146 900 forint, így mindent egybevetve Pécs polgármestere havonta 1 174 600 forintot vihet majd haza.

Az új közgyűlés első rendeletével módosították a Munka törvénykönyvét, amivel az önkormányzati cégeknek megtiltották, hogy alkalmazzák a túlmunkára vonatkozó passzusokat. Vári Attila fideszes képviselő szerint ezzel pécsi munkavállalók sorát fosztották meg plusz kereseti lehetőségüktől. 

Az ülésen kiderült, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület öt frakciót alakít, amiből 4-et pártok, egyet a polgármester, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Párbeszéd képviselője alkot. 

Mindezt az ellenzékben lévő képviselők élesen bírálták. Kővári János szerint nem demokratikus, hogy úgy módosítja a működési szabályzatot, hogy egy jelölőszervezet színeiben mandátumot szerző képviselők több pártfrakciót is alakíthatnak. Kővári  szerint a választók nem tudták, hogy pártokra szavaztak, ezzel megtévesztették a pécsieket, ilyen eljárásra a rendszerváltás óta még nem volt példa nemhogy Pécsett, hanem az országban sem.

A közgyűlés tagjai ezt követően titkos szavazással megválasztották az alpolgármestereket.

Bognár Szilviát és Ruzsa Csabát egyhangúlag támogatta valamennyi képviselő, így ők Pécs alpolgármesterei.

Fizetésükről is döntött a közgyűlés, pótlékokkal együtt Bognár Szilvia havonta 1 059 900 forintot, Ruzsa Csaba pedig 1 124 900 forintot kap majd.

A hetedik napirendi pont a különböző bizottságok vezetőiről és tagjairól szólt. Hét bizottság működik majd harmincöt taggal, bár a Fidesz és az ÖPE nagyobb bizottsági jelenlétet követelt. 

Az ülés ezzel véget ért, ami után Péterffy Attila állófogadásra invitálta a jelenlévőket.

 

 

 


 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva