Öt évet kapott az Udvarnál lebukott drogcsempész

2020. november 24. kedd 13:04

Öt évet kapott az Udvarnál lebukott drogcsempész

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Pécsi Ítélőtábla másodfokon is bűnösnek mondta ki azt a vádlottat, aki autójában kábítószert elrejtve kívánta átlépni az államhatárt.

 

Az ügyben megállapított tényállás szerint a 46 éves szerb állampolgár a tulajdonában álló személygépkocsival 2018. szeptember 8-án jelentkezett belépésre Horvátország felől Udvar közúti határátkelőhelyén.

A határon szolgálatot teljesítő rendőrök a járművet gyanúsnak ítélték, ezért félreállították,és a NAV munkatársainak bevonásával részletes ellenőrzés alá vonták. 

Az ellenőrzés alapján megállapították, hogy a gépkocsi padozatában,az első ülések alatt rejtett tárolóhelyeket alakítottak ki.

E rejtekhelyekből 27 csomagnyi kábítószert tartalmazó növényi anyag került elő. A gépkocsit vezető vádlott a járműben tárolt kábítószerről tudomással bírt.

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlott bűnösségét-a vádnak megfelelően - különösen jelentős mennyiségű kábítószerre az ország területére behozatallal elkövetett kábítószerbirtok lásának bűntettében állapította meg. Ezért a vádlottat 5 év szabadságvesztésre, 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra és 6 évi Magyarország területéről való kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása iránt terjesztett elő fellebbezést, amelyet a fellebbviteli főügyészség azzal tartott fenn, hogy a külföldi állampolgárságú, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltásának mellőzésére is indítványt tett.A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős határozatával - a fellebbviteli főügyészség indítványával részben egyetértve - a vádlottnak a közügyek gyakorlásától való eltiltását mellőzte, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Forrás: Pécsi Fellebviteli Főügyészség