Orjaleves, sülthurka, sültkolbász, friss tepertő illata lengi be a Német Nemzetiségi Házat

2016. január 28. csütörtök 18:20

Orjaleves, sülthurka, sültkolbász, friss tepertő illata lengi be a Német Nemzetiségi Házat

A hagyományos disznótorosnak nagy sikere volt a múlt évben is, szombaton pedig a Mohácsi Német Önkormányzat székházában már nem is csak a városból, hanem többek között Véméndről, Lánycsókról, Bajáról, Bátaszékről is jönnek a böllérek és segítőik.

- A disznóvágás pont úgy fog zajlani ahogy egykor a németeknél szokásos volt. A hízót csak forrázzuk és nem perzseljük, s ugyan füstre valót nem hagyunk, az egészet hagyományos eszközökkel és nem elektromos berendezésekkel dolgozzuk föl - tudatta hírportálunkkal Hahnerné Féth Gabriella, a német önkormányzat elnöke.

Elmondta, hogy a töltelékek nem lesznek azonosak, ugyanis a baráti társaságok külön-külön, a maguk ízlése szerint fogják fűszerezni a hurkát, kolbászt, viszont a délelőtt szorgoskodóknak már egységes ebédet tálalnak: orjalevest májgaluskával, sült májat savanyúsággal, s bár a nagyszámú résztvevő miatt a fánk sütését nem vállalták, de finom házi kenyér és pekekifli lesz.

A frissen sült hurkát, kolbászt vacsorára tálalják föl héjában főtt krumplival és addigra lehet csipegetni a friss tepertőből is. A hagyományokhoz pedig nem csak abban maradnak hűek, hogy kézi darálót és haspréses töltőt használnak, de a reggeli snapszon, majd a forralt boron kívül málnaszörpöt és szódavizet tesznek az asztalra, sőt, azt is kérték, hogy a disznóvágás „főszereplői" ne feliratos pólóban munkálkodjanak, hanem hasonló öltözékben, amit egykor viseltek.

A jó hangulatról is gondoskodnak, két harmonikás szórakoztatja délelőtt a disznótor közönségét, míg a gyerekek az udvari hagyományos népi játékokkal mulathatják az időt, majd a vacsorát követően bált rendeznek.

Képünk archív felvétel az előző évi disznótorról.

B. M.