Önkéntesek szedték a szemetet Dunaszekcsőn, a folyóparton

2022. október 14. péntek 11:38

Önkéntesek szedték a szemetet Dunaszekcsőn, a folyóparton

Önkéntesek tisztították meg a dunaszekcsői Duna-part egy részét a napokban a Danubeparks Egyesület (https://danubeparks.org) és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésre. 

 

 

A Duna sajnos nem csak vizet és hordalékot szállít, hanem sajnos még mindig hozza magával a beledobált szemetünket is, amit aztán - a hordalékhoz hasonlóan - az ártéren rak le.

Az ártéri ligeterdők mintegy csapdaként szolgálnak az úszó szemétnek, az aljnövényzetben, kidőlt fákban fennakad az úszó hulladék és hosszú évekre elcsúfítja a természetes környezetet.

A hulladék összegyűjtése az erdőből csak gyalogosan, kézzel történhet így meglehetősen munkaigényes.

Ezért is kérték a civil lakosság segítségét egy dunaszekcsői partszakasz megtisztításához az úgynevezett Telelő holtág mentén, ahol az idei évben fejeződött be egy, a holtág vízellátását célul tűző élőhely rehabilitáció.

A 20 helyi lakosból álló csapattal ennek a holtágnak a környezetét tisztítottuk meg a főként műanyag palackokból, zacskókból és alumínium dobozokból álló hulladéktól. A délelőtt során 25 zsáknyi szemetet sikerült összeszedni és a védett területről elszállítani.

A szekcsői önkormányzat és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítványegy finom töltött káposztával vendégelték meg az akció résztvevőit.

 

Forrás: DDNP