Önkéntesek munkáját ismerték el - Talán sosem volt rájuk akkora szükség, mint most

2020. december 04. péntek 17:05

Önkéntesek munkáját ismerték el - Talán sosem volt rájuk akkora szükség, mint most

A Nemzetközi Önkéntesek Világnapja alkalmából ismertették pénteken az„Év Megyei Önkéntese Díj" és „Év Megyei Önkéntese Különdíjak" eredményeit.

 

 

- Ez az év mindenkit nagy kihívások elé állított, ami meg megmutatta azt is, hogy milyen fontossága van az önkéntes munkának - fogalmazott a pénteken tartott sajtótájékoztatón. - A járvány első és második hulláma megmutatta, milyen nagy szükség van arra, hogy odafigyeljünk egymásra. A megye vezetése nevében szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki szabadidejét feláldozva segítettek másoknak. Ha lehetne egyetlen jót kiemelni ebben az időszakban, akkor én azt emelném ki, hogy tudunk szolidárisak lenni egymáshoz, ami erőt ad a következő időszakhoz is - tette hozzá.


A programot a Baranya megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház és a Baranya Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ bonyolította le, a két szervezet elnöke, Herbert Gábor és Kiss András szintén megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját.

Herbert Gábor kiemelte, sokan azt gondolják, hogy aki önkéntes munkát vállal, az időmilliomos. Ez azonban nem így van, nekik éppen olyan zsúfoltak a mindennapjaik, mint bárki másnak, ezért ők sokszor a családjuktól veszik el a mások segítésére szánt időt.

- Jónak lenni azonban tényleg jó, mindenkinek azt kívánom, élje át ezt az érzést - fogalmazott.

A díjakat - amelyekre a civil szervezetek tettek javaslatot - nem tudták személyesen átadni ünnepélyes keretek között, így azokat postán juttatják el.
Idén egyszerre két önkénteseket elismerő kezdeményezés született, a december 5-ei Önkéntesek Nemzetközi Világnapja alkalmából:

Az egyik a Család, Esélyteremtési és Önkétes Ház, valamint a Civil Közösségi Szolgáltató Központ által közösen megvalósított, az „Év Baranya Megyei Önkéntese - 2020." program, amelynek védnökei Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

A kiírásra a megyei civil közösségeitől 70 jelölés érkezett a megye több pontjáról. Az Év Megyei Önkénteseit egy szakmai zsűri választotta ki objektív bírálati szempontok szerint, arra törekedve, hogy a megye minél több járásából, és Pécs minden városrészéből születhessen 1-1 elismerés. A 14 fő számára rövidesen postai úton juttatják el elismeréseiket, valamint szintén postai úton oklevelet kap az összes jelölt.

A másik kezdeményezés a Család, Esélyteremtési és Önkétes Ház szervezésében megvalósuló az „Baranya megye Önkéntese - Különdíj" program. A felhívás keretében 3 meghatározott kategóriában várták a jelöléseket intézményektől, önkormányzatoktól, civil szervezetektől, vállalkozásoktól:

„Nyugdíjasan, önkéntesen" (60 éven felüli nyugdíjasok számára), „Az IKSZ-en is túl..." (15-25 éves korúak számára, akik a diákoknak kötelezően előírt 50 órán túl is példamutatóan végzik önkéntes tevékenységüket), „Esélyteremtés önkéntesként" (esélyteremtés területén tevékenykedő segítők, és/vagy fogyatékossággal élő önkéntesek részére).

A díjazottak névsora:

Az Év Megyei Önkéntesei:

Orsós Ferenc
Komlói járás

László Norbert
Mohácsi járás

Bánkyné Perjés Beatrix
Pécs-belváros

Wollár Gabriella
Pécs-belváros

Horváth Jenő
Pécs-kertváros

Hámory László
Pécs-nyugat

Kovács Beatrix
Pécs-kelet

Abai Tünde
Pécsi járás

Kovácsné W. Emese
Pécsi járás

Schenk Jánosné
Pécsváradi járás

Gyurokné Dr. Bódi Csilla
Sellyei járás

Velczer Ferenc
Siklósi járás

Brezovicsné Fehér Anikó
Szentlőrinci járás

Simon Miklósné Buzsáki Viktória
Szigetvári járás

 

A Különdíjasok:

 

„Nyugdíjasan, önkéntesen": Turi Gyula

„Az IKSZ-en is túl...": Sipos András

„Esélyteremtés önkéntesként": Szekeres Henriett

M. B.