Olyat is láthatunk a Szent Miklós Vízimalomban, amiből csak egy van a világon - Videó!

2021. augusztus 04. szerda 16:56

Olyat is láthatunk a Szent Miklós Vízimalomban, amiből csak egy van a világon - Videó!

A Mohács és Somberek között található egyedülálló Szent Miklós Vízi- és Taposómalom felejthetetlen élményeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az újjászületett vízimalom tartalmas programokkal, szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket, s egy olyan kuriózummal, amiből nincs még egy a világon.

 

 

 

A Csele-patak utolsó vízimalma a környéken egykor voltak közül az egyetlen, amely megmaradt az utókor számára. A Csele-völgyi malmok első írásos említése 1331-re vezethető vissza. 1930-ig egyszerű kis malomként működött, majd egy komoly korszerűsítésen esett át, és hosszú időn keresztül a Heréb-család birtokában működött. Az államosítás során ellehetetlenült a malom, így 1951-től nem működött rendeltetése szerint, majd pusztulásnak indult az épület.

 

2007-ben Mohácsi Bugarszki Norbert (képünkön) vásárolta meg a malmot, s azóta is a családja tulajdonában áll.

- Akkor egy célunk volt, hogy megóvjuk a teljes pusztulástól a malom romjait. Ekkor még szó sem volt felújításról, hasznosításról. Egyszerűen azt szerettem volna, hogy ne váljon minden az enyészeté, először, mint a Mohácsi Városszépítő- és Városvédő Egyesület elnöke, majd mint magánszemély. Egyszer csak azonban a dolog továbblendült, az emberek segítettek, mi pedig itt voltunk és csináltuk.

 

Országosan védett műemlékről van szó, ami a helyi, illetve a megyei értéktárban is szerepel, mint védendő építészeti érték.

Nyitott ipartörténeti emlékként működik, székely mestereknek köszönhetően 2009 óta ismét működőképes.

A Szent Miklós Rend Egyesület biztosítja az üzemeltetés feltételeit, a Bugarszki-család tagjai önkéntesként végzik a tárlatvezetést, illetve a malom működtetését.

 

Konkrét nyitvatartási idejük nincs, bejelentkezés alapján látogatható meg a műemlék.  - Egy ember miatt ugyanúgy kinyitjuk a malom kapuit, mint száz fő esetén.

A járványügyi helyzet miatt Mohács történelmi vízimalmát jóval kevesebben kereshették fel az elmúlt időben. Idén előre leszervezett programokkal sem tudják várni az érdeklődőket, viszont legalább már nyitva vannak.

Jelenleg alapjáraton működik a malom, tehát különböző kisebb létszámú programokat, szolgáltatásokat tudnak lebonyolítani.

A program során a látogatókat körbekalauzolják a malomban, így a tárlatvezetés alatt a vendégek megtekinthetik a malmot működés közben. A közel egyórás program során bejárják a helyet, s megismertetik a malom történetét és környékét.

 

Az eltelt 14 év alatt egy nagyon komoly őrléstörténeti gyűjtemény alakult ki, így különböző eszközökön be tudják mutatni a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól egészen napjainkig.

 

Emellett majdnem 1000 darabos zsákgyűjteményt is láthatnak a látogatók. A különböző felirattal és mintával ellátott zsákok egytől-egyig egyediek, nincs két egyforma közöttük. A 200 éves liszteszsák is irigylésre méltóan „jó formában tartja magát” az évek során, mintha csak ma szőtték volna.

Az udvarban hat évvel ezelőtt létesült egy dél-dunántúli lábaspajta, melyben egy taposómalom rejlik.

Ez az ember által hajtható szerkezet a program fénypontja, ugyanis a látogatók örömmel próbálják ki a taposómalmot.

A hét éve zajló kutatások azt mutatják, hogy több dokumentáció is létezik ilyen szerkezetről, de létező példány sehol máshol nem található a Földön, tehát világraszóló kuriózumról van szó. Ez a szerkezet megint csak a gyergyószentmiklósi székely mesterek munkáját dicséri.

Az udvar hátsó részében található egy mészégető kemence, amiben az elődök a villányi hegységből hozott mészkövet a pécsi feketeszénnel égetett mésszé alakították át. Mohácsról való áthelyezése óta a város iparából ez a mementó, ez a kis emlék a malom udvarában tekinthető meg.

15-20 fős csoportok látogatása esetén kemencés sütögetésre invitálják a vendégeket, mely során azt is bemutatják, hogyan működik. Legtöbbször lepény, langalló, töki pompos készül a látogatók számára.


A gyerekek számára további izgalmas foglalkozás a merített papír készítése. A malom pincéjében, azaz a száraz házban található egy papírmerítő műhely, ahol bemutatják a papír újrahasznosításának az egyik fajtáját. Az összegyűjtött hulladékpapírt ledarálják, majd a gyerekek közreműködésével merített papírt készítenek.

- Mi megmutatjuk, elmeséljük, ők pedig kipróbálják. A foglalkozás végén mindenki egy merített papírra térhet haza.

- Békeidőben gyakran találnak meg minket iskolai, családi, vagy céges rendezvények megrendezéséhez szolgáló helyszínként.

Ballagási, diplomaosztói, születésnapi, névnapi ünnepségek tökéletes helyszíne lehet, de konferenciát, meetinget, családi napot, eljegyzést, esküvőt, sőt keresztelőt is tartottak már a malomban, illetve annak udvarán. Kulturált helyszínként szolgálhat számtalan eseményhez. Hangosítás, laptop, projektor, illetve vetítővászon is rendelkezésre áll, így mindenki megtalálhatja az adott eseményhez szükséges felszereléseket.

 - A Nepomuki Szent János Ünnepség ideje alatt szoktuk megrendezni a Szent Miklós Malomnapot, mely egy családi, sütős-főzős, majális nappá szokott átalakulni. Sajnos ez tavaly és idén is elmaradt, de bízunk benne, hogy jövőre sokan összegyűlnek nálunk.

 

 

Márkus Hanna - Fotó: Dittrich Éva