Nyolcvannégy milliárd érkezik Baranyába, Mohács önálló pályázati keretből gazdálkodhat

2021. július 22. csütörtök 15:58

Nyolcvannégy milliárd érkezik Baranyába, Mohács önálló pályázati keretből gazdálkodhat

Az előző hétéves időszakhoz képest 14 milliárd forinttal több, 84 milliárd forint érkezik Baranyába 2021-2027 között, amire a megye települései pályázhatnak majd, jelentette be Őri László, a megyei közgyűlés elnöke azt követően, hogy csütörtökön elfogadták Baranya előzetes Integrált Területi Programját (ITP).  Pécs, Mohács, Komló önálló kerettel rendelkezhet saját céljai megvalósítására, a három város fejlesztési biztosának Kővári Jánost, a Hegyháti és a Sellyei járás fejlesztési biztosának Junácski Andrást választotta meg a közgyűlés. 

 

 

A döntéseket követő sajtótájékoztatón Őri László elmondta, az elmúlt hónapokban a járvány dacára élénk egyeztetéseket folytattak a baranyai települések vezetőivel, akik írásban fogalmazhatták meg fejlesztési elképzeléseiket. Ezt követően szakemberek segítségével dolgozták az ITP első változatát, amit csütörtökön fogadott el nagy többséggel a megyei önkormányzat közgyűlése.

Amennyiben az ebben foglaltakat elfogadja a kormány, 84 milliárd forint érkezik a megyébe a következő hét esztendő során a TOP+ pályázati program révén használhatnak fel a települési önkormányzatok, alapvetően három cél megvalósítását segítve.


- A megye további fejlődése elkerülhetetlen az újra iparosítása, ezért az egyik legfontosabb feladat ennek elősegítése. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani Pécsnek, s azoknak a településeknek, ahol a meglévő ipari területeket szeretnék már konkrét tervek alapján fejleszteni, például Mohácsnak és Komlónak, fogalmazott Őri László.

A nemzeti oldal politikusa kifejtette, a klímavédelmet ugyancsak kiemelt ügyként kezelik, ehhez kapcsolódóan az energia-felhasználás hatékonyságát növelő, a káros anyagok kibocsátását visszaszorító beruházások támogatása mellett a témával kapcsolatos közgondolkodás formálását is segítik majd pályázati forrásokkal, elsősorban a fiatalokat megcélozva.

A harmadik pillér pedig a fiatalok helyben tartását szolgálja, azt szeretnék elérni, hogy a legkisebb településeken is olyan szolgáltatások legyenek elérhetők, amelyek a 21. században elvárhatók.

Őri László beszámolt arról is, hogy a döntés értelmében Pécs, Mohács és Komló önálló keretet kap, amit a városok saját elképzeléseik megvalósítására fordíthatnak. Pécs 21, 799, Komló 5, 169, míg Mohács 4, 267 milliárd forintot költhet el.

A közgyűlés elnöke hozzátette, a szóban forgó városok esetében ezek az összegek csupán erre a pályázati keretre vonatkoznak, ennek a forrásnak a többszöröse érkezik hozzájuk, például Pécs esetében a Modern Városok Program és más állami támogatások keretében, míg Mohácsra többek között a híd és a közforgalmú kikötő építése, valamint a Mohács500 program révén is sokmilliárdos beruházások valósulnak meg a következő időszakban.

A közgyűlés döntött arról is, hogy Pécs, Mohács és Komló fejlesztési biztosának Kővári Jánost, a Hegyháti és a Sellyei járás fejlesztési biztosának Junácski Andrást választotta meg.

Őri László utóbbi két járás kapcsán úgy fogalmazott, az ország, sőt az unió leginkább leszakadó térségéről van szó, a fejlesztési biztos kinevezése ezért szimbolikus jelentőségű is.

- A cél, hogy a megyén belüli különbségek az egyes térségek között ne nőjenek, hanem csökkenjenek, s lehetőség szerint mihamarabb ki is egyenlítődjenek.

 

M. B.