Nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjeit Mohácson, elutasították a balliberális egylet kifogását

2020. augusztus 13. csütörtök 10:16

Nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjeit Mohácson, elutasították a balliberális egylet kifogását

A nemzeti oldal valamennyi jelöltjét nyilvántartásba vette Mohácson a Helyi Választási Iroda (HVI), derül ki a valasztas.hu összesítéséből. A HVI ugyanakkor elutasította a balliberális civilek kifogásait annak kapcsán, hogy az egyesületük részére kiadott ajánlóíveken rosszul szerepelt a szervezet neve. Az indoklás szerint ezzel nem sérült a választás tisztasága, mivel az íveken szereplő összes aláírást elfogadják.

 

Amint arról hírt adtunk, szombaton kezdhették meg Mohácson a pártok és a jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését. Pávkovics Gábor polgármesterjelölt és a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltjei elsőként adták le az íveket, alig két óra alatt a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze.

 

 

A szeptember 27-én esedékes mohácsi időközi választáson indulni szándékozók szombattól kezdhették meg a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges ajánlások gyűjtését.

 

Ezt a Fidesz-KDNP jelöltjei nem egészen két óra leforgása alatt teljesítették úgy, hogy az elégségesnél jóval több támogató aláírást gyűjtöttek, így Pávkovics Gábor polgármesterjelölt és a nemzeti oldal képviselőjelöltjei elsőként adták le az aláírásokat tartalmazó íveket a Helyi Választási Irodán.

 

 

Az ívek végső leadási határideje augusztus 24., ezt követően további jelöltek elindítására már nincs lehetőség.

A valasztas.hu-n található összesítés szerint a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltét és valamennyi önkormányzati képviselő-jelöltjét nyilvántartásba vették. Ez azt jelenti, hogy elegendő számú és érvényes aláírást gyűjtöttek össze.

Más jelöltek csütörtökön reggel nem szerepeltek a nyilvántartásban.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is polgármesterjelölt legyen Mohácson, háromszáz aláírást kell összegyűjtenie.

A nyolc egyéni választókerületben a képviselőként indulni szándékozóknak a legkevésbé népes, 7-es számúban nyolc, míg a legsűrűbben lakott 4-es számúban 26-ot kell gyűjteniük, a többiben kilenc és 24 között változik a limit.

A mohácsi Helyi Választási Iroda mindeközben elutasította a balliberális civilek kifogásait annak kapcsán, hogy az egyesületük részére kiadott ajánlóíveken rosszul szerepelt a szervezet neve.

Az indoklás szerint a hiba kijavítását azonnal megkezdték, s a hibás nevet tartalmazó ajánlóíveken szereplő aláírásokat is elfogadják, így a választás tisztasága nem sérült.

A teljes határozat ide kattintva olvasható.

 

 

 

 

M. B.