Nyárra fejeződik be a Fogadalmi Emléktemplom felújítása - Gyűlnek az adományok a harangra

2019. október 19. szombat 09:17

Nyárra fejeződik be a Fogadalmi Emléktemplom felújítása - Gyűlnek az adományok a harangra

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint 2020 augusztusában fejeződik be a Fogadalmi Emléktemplom felújítása. Mindeközben jól halad a Szekó család felhívására indult gyűjtés a templom új harangjára. A római katolikus plébánia harangjegy kiadására is készül, a legkisebb vásárolható címlet ötezer forintos lesz. 

 

A Pécsi Egyházmegye egy sikeres pályázat révén, 2017-ben másfél milliárd forintos támogatással elindított program részeként Bátán, Bátaszéken, Szekszárdon és Mohácson kezdett templomok, kápolnák felújításába.

A bátai Szent Vér Kegytemplomban felújították a homlokzatot és a templombelső egy részét, újravakolták a sérült részeket, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a padlástéri zárófödémet, átépítették a belső oltárt. A templom mellett szabadtéri oltárt építettek, és az egykori apátsági templom falait, dimenzióit bemutató falrekonstrukció készült.

Bátaszéken kívül-belül felújították a Szent Orbán-kápolnát, a helyszín vonzerejét az a közelben álló molyhos tölgy adja, amelyet 2016-ban az év európai fájának választottak.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom építészeti felújítása jelenleg is zajlik, ez magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz-elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét. A kivitelezés 2019 júliusában kezdődött és 2020 augusztusában zárulhat - közölte az egyházmegye.

Amint arról korábban hírt adtunk, Szekó József, Mohács tragikusan elhunyt polgármesterének szívügye volt, hogy a Fogadalmi templomba készüljön egy új, 500 kilogrammos harang a mohácsi csata 500. évfordulójára. A Szekó család éppen ezért azt kérte, hogy a virágokra, koszorúkra szánt pénzt fordítsák erre a célra a megemlékezők, ennek nyomán pedig széles körben összefogás jött létre, hogy a nemes cél megvalósulhasson.

A temetés napján a gyűjtőládákban egymillió forint gyűlt össze, a Mohácsi Vállalkozók Baráti Körének közlése szerint - Szekó József emléke előtt tisztelegve - 2 millió 670 ezer forintot utaltak át az erre a célra létrehozott számlára (Mohácsi Római Katolikus Plébánia CIB 10701214-68611930-51100005, Mohácsi Római Katolikus Plébánia OTP 11731001-20126003, a közlemény rovatban a „harang" szót kérik feltüntetni).

A plébánia tovább folytatja a gyűjtést a bejáratnál gyűjtőládában, ahonnan csekket is lehet vinni, illetve a plébánián készpénzben is lehet adakozni.

Harangjegyek kiadására is készülnek, a legkisebb címlet ötezer forintos lesz, egy kilogramm harang ára tízezer forint. Egy család pár napja máris 25 kilogramm harangot vásárolt, ami 250 ezer forint adományt jelent.

Képünkön (archív): zarándokok a templom előtt.

M. B.