Niko története: a súlyos beteg mohácsi kisfiú gyógykezelése érdekében indul városi adománygyűjtés

2019. április 10. szerda 12:59

Niko története: a súlyos beteg mohácsi kisfiú gyógykezelése érdekében indul városi adománygyűjtés

Berki Nikolasz, a tízéves mohácsi kisfiú számára szerveződik adománygyűjtés, akit negyedik stádiumban lévő neuroblastomával diagnosztizáltak. Gyógykezelése több éven át tart majd, a család pedig képtelen előteremteni ennek költségeit. Egy mohácsi fiatalember, Grain András kezdeményezésére gyűjtés indul, amely mellett városi szintű összefogás körvonalazódik. Szükség is van rá, ugyanis legkevesebb 3, 6 millió forintot kell összegyűjteni. Vagy a többszörösét, ha úgy hozzák a körülmények.  

 

 

A Mohácsi TE 1888 korosztályos focicsapatának tagja, Berki Nikolasz az áttétes tumor miatt, ami a csontszöveteket is megtámadta, jelenleg járni sem tud.


Pécsett kap kemoterápiát, utána nyílhat esélye a Szent László Kórházban őssejtlevételre, majd csontvelő-transzplantációra őssejtterápiával.

A szikár adatok szerint húsz százalék az esélye a túlélésre, s legalább egy-két éven át tartó, fájdalmas beavatkozásokkal teli terápiával érhető el a gyógyulás.

- Derékfájással fordultak orvoshoz, aztán egy téves diagnózis után, hónapokkal később sikerült a valódi bajt megtalálni, egy mellékvese-tájékról kiinduló tumort, ami áttéteket képezett a gyermek csigolyáiban, a csípőjében és a koponyacsontjába is - idézte fel a kezdeteket Grain András, aki a kisfiú szomszédságában lakik, s most, a korábbi néhány, elszigetelt gyűjtés után az egész várost bevonni szándékozó kampányt igyekszik megszervezni a gyermek gyógyulása érdekében.

Hozzátette, a család rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került. Az édesanya kiesett a munkából, gyermekét ápolja a nap 24 órájában. Az eddigi kezelések, az utazások, a fertőtlenítő szerek, a táplálkozási előírások követése is rengeteg pénzt felemésztett, de a gyűjtés célja az, hogy a következő két év várható költségeinek fedezetét sikerüljön közadakozásból előteremteni. Illetve, ha szükségessé válik, külföldi gyógykezelését is finanszírozni lehessen.

A családi kasszából a bevételkiesés és a pluszköltségek miatt mintegy havi 300 ezer forint hiányzik, ezt a remélt felépülés várható hosszával - ami egy-két év - felszorozva, összességében 3.6-7.2 millió forintra van szükség. Ha azonban külföldi gyógykezelés válik szükségessé, akkor ennek többszörösére, akár a tízszeresre.

A budapesti kezelés után is hatalmas költségekkel járó feladatok várnának a családra, hiszen teljesen sterillé és jól takaríthatóvá kell tenniük lakásukat a gyermek lábadozása idejére, ami a burkolatok cseréjével, festéssel, mellék-és fürdőhelyiségek átalakításával járó procedúra - mindezt a család egymaga képtelen előteremteni.

A gyermek gyógyulása után az esetleg megmaradó összegből a szülők a hasonló sorsú, elsősorban Mohács vonzáskörzetében élő gyermekek megsegítésére, illetve a helyi kórház onkológiai diagnosztika fejlesztésére kívánnak alapítványt létrehozni, hogy a hasonló esetek minél koraibb stádiumban felismerhetők legyenek.

A gyűjtés hátterének megszervezése folyamatban van, a város vezetői segítő támogatásukat ajánlották, így hamarosan rendelkezésre áll majd egy számlaszám, ahova az adományokat be lehet fizetni. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője már szintén támogatásáról biztosította a kezdeményezést, Sztárcsevics János május elejére jótékonysági sporteseményt szervez.

Mohácson szeretnék bevonni a gyűjtésbe a közintézményeket, az iskolákat, a sportszervezeteket, az egyházakat a vállalkozásokat, s persze a város minél több polgárát.
Miután Niko ifjú focista, és a Ferencváros, valamint a Barcelona szurkolója, így ezekkel a klubokkal is felvette a kapcsolatot Grain András, részben azért, hogy maradandó élményt nyújtó ajándékot kérjen tőlük (például aláírt mezt), részben anyagi támogatásuk reményében.

A gyűjtés további részleteiről, a fejleményekről természetesen lapunk rendszeresen beszámol.

M. B.