Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács, két év után ismét lesz jánoskázás is

2022. április 19. kedd 09:43

Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács, két év után ismét lesz jánoskázás is

Várhatóan nemcsak a mohácsiak, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek kíváncsiak a május 21-én kezdődő Nepomuki-ünnepségre, amit két év kényszerszünet után ismét eredeti formájában rendeznek meg, így a kétnapos esemény része lesz a jánoskázás  is. Már várják a csónakosok jelentkezését.

 

 

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra.

A múlt század második felétől - nyilván nem véletlenül - feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről-évre többen hallgatják például az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban.

Utóbbi, s gyakorlatilag minden más program tavaly és 2020-ban is elmaradt, a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani a rendezvényt.

Idén viszont szerencsére nincs akadálya, hogy a Nepomuki-ünnepséget eredeti formájában rendezzék meg.

Ennek megfelelően várják azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének csónakjukkal az esti, hagyományos jánoskázáson.

Az érdeklődők a Tourinform irodában iratkozhatnak fel személyesen, a (69) 505-515-ös telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail-címen, legkésőbb május 14-éig.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)