Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács - Ingyenes programokkal várják a vendégeket

2024. május 16. csütörtök 09:37

Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács - Ingyenes programokkal várják a vendégeket

Várhatóan nemcsak a helyiek, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek kíváncsiak a mohácsi Nepomuki-ünnepségre. A szombaton sorra kerülő eseményen programok sokasága közül választhatnak az érdeklődők.

 

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok májusban tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra.

A múlt század második felétől - nyilván nem véletlenül - feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Megőrizte a titkot

Nepomuki Szent János kultusza évszázadok óta él, Vencel cseh király egykori gyóntatójáról már életében is legendák jártak. Az 1350 körül született Nepomuki János vezette a „szociális minisztériumot", Vencel király elesetteket, szegényeket pártfogoló, segítő hivatalát. Később Johanna királyné gyóntatója lett. A zsarnoknak tartott, féltékeny király felesége gyónási titkát követelte tőle. Nepomuki János ezt megtagadta, s akkor sem volt hajlandó elárulni, amikor a király megkínoztatta. Végül kezét-lábát összekötözve a Prágát átszelő Moldva folyóba dobatta. A legenda szerint a vízbe fulladt pap holtteste nem merült el, körülötte a víz fényárban úszott, mintha több száz mécses, jánoska égett volna.

A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről-évre többen hallgatják az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban.

Ahogy az ezt megelőző esztendőkben, a jánoskázás és az azt követő tűzijáték idejére a legutóbbi ünnepségen is teljesen megtelt a Duna-parti sétány érdeklődőkkel.

 

A Nepomuki-ünnepen természetesen a hagyományos elemek, a helyi együttesek,  művészeti csoportok, alkotó közösségek fellépése, koncertje, bemutatkozása idén sem marad el, s persze idén is lesz tűzijáték, a NOX ad ingyenes nagykoncertet a Széchenyi téren, a napot pedig utcabál zárja.

 

Íme a rendezvény részletes programja:

9:30 órától 52. Schneider Lajos Népzenei Találkozó a Mohácsi Kossuth Teátrumban

14:00 órától Kézműves vásár a Szabadság utcában

14:00 órától Gasztroutca a Szabadság utcában

14:30 Céhzászlós felvonulás a Polgármesteri Hivataltól

15:00 Liturgia a Nepomuki Szent János szobornál a Szent Mihály téren, majd koszorúzás a révlejáróban

15:30 Sétakompozás a Mohácsi Fúvószenekar közreműködésével

16:00-20:30 Kulturális és zenei programok az Erzsébet téri szabadtéri színpadon

20:00 A csónakosok megáldása a Duna-parton a Szent János Hotelnél

20:45 Jánoskázók indulása a Sokacrévből

21:15 Tűzijáték a Dunán

22:00 NOX koncert a Széchenyi téren

23:30 NGR utcabál

 

Erzsébet téri szabadtéri színpad (Milleniumi Emlékmű előtt) programja:

16:00 The Hegees koncertje

17:00 Sky Dance Group Bóly műsora

17:45 Mezey Diána musical koncertje

19:00 Zora Táncegyüttes műsora

19:45 Mohácsi Fúvószenekar koncertje

 


A programok ingyenesek!

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)