Nem létező önkormányzati ingatlanokat is eladott egy pécsi csaló

2021. december 03. péntek 18:30

Nem létező önkormányzati ingatlanokat is eladott egy pécsi csaló

A Pécsi Járásbíróság pénteken elrendelte egy pécsi férfi letartóztatását egy hónapra több rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, bűntettének kísérlete, csalás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége alapos gyanúja miatt. 

 

 

A nyomozás rendelkezésre álló adatai szerint a gyanúsított korábbi szabadságvesztés büntetéséből történt szabadulását követően 2021. májusában egy férfi részére felajánlotta, hogy segít neki önkormányzati bérlakást igényelni, melyet majd később megvásárolhat, ezt 500 000 forint ügyintézési költség fejében tette azzal, hogy a szerződés létrejöttekor további 500 000 forintot kér. A gyanúsított 2021. május 21-én a sértett kérelmének befogadásáról rendelkező hamis iratot készített a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. fejlécével és ellátta a gazdasági társaság nevét tartalmazó bélyegzőjével, valamint körbélyegzőjével.

A sértett saját kezűleg írt kérelmét, és személyes okmányainak másolatát tartalmazó iratot is a saját maga készített fejléccel, iktatóbélyegzővel és körbélyegzővel, valamint dátumbélyegzővel látta el.

A sértett - a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársának felvilágosítását követően - elállt a szerződés megkötésétől.

A gyanúsított az interneten keresztül hirdetett kiadó pécsi albérleteket annak ellenére, hogy nem állt rendelkezésére ilyen ingatlan. A hirdetésre két sértett is jelentkezett, mindkettőjüktől kéthavi bérleti díj és háromhavi kaució címen 500 000 forint átutalását kérte a gyanúsított, melyet a sértettek a gyanúsított édesanyjának bankszámlájára teljesítettek. A bérbeadás egyik esetben sem történt meg, a gyanúsított mindkét sértett részére visszaadta az átutalt összeget.

A gyanúsított 2021. augusztus hónapban, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. nevében eljárva, egy általa kitalált önkormányzati tulajdonú ingatlan vételárának címén egy sértettől 8 180 000 forintot vett át. A gyanúsított, hogy a sértett férfit megtévessze, hamis iratokat állított ki a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. fejlécével, bélyegzőjével, melyet át is adott a sértettnek. A sértettnek okozott kár nem térült meg.

2021. augusztusában ugyanezt a módszert alkalmazva egy másik férfitől 2 400 000 forintot vett át a gyanúsított, az okozott kár szintén nem térült meg.

Az elfogatóparancs alapján elfogott gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, többszörös, különös visszaeső. A terhére rótt bűncselekményeket más büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, bizonyítási eszközöket semmisítene meg, vagy más módon veszélyeztetné a bizonyítást, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész, a gyanúsított és a védője is tudomásul vették a bíróság végzését, így a határozat végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék