Nem létező műszaki cikkeket adott el egy pécsi férfi a neten

2021. január 26. kedd 08:29

Nem létező műszaki cikkeket adott el egy pécsi férfi a neten

A Pécsi Járásbíróság a napokban megtartott előkészítő ülésen egy férfit 21 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 207 rendbeli a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt - halmazati büntetésül - 1 év börtönre, 400.000 forint pénzbüntetésre és 2 évi közügyektől eltiltásra ítélte. A polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottat, valamint 440.200 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2018. február 21. és 2018. október 16. közötti időszakban munkahellyel, saját és családja megélhetését biztosító jövedelemmel nem rendelkezett. A vádlott rendszeres haszonszerzés céljából egy internetes oldalon műszaki cikkeket és szerszámgépeket hirdetett meg eladásra, amelyekkel nem rendelkezett, így azok tényleges átadására lehetősége és szándéka sem volt.

A vádlott hetente több alkalommal vásárolt különböző SIM-kártyákat tevékenységének leplezése érdekében. Ezekkel a kártyákkal, és egy internetes oldalon valótlan adatok megadásával új profilokat hozott létre, emellett úgynevezett IP-zavaró technikát is alkalmazott, hogy beazonosítását nehezítse.

A vádlott annak érdekében, hogy pénzhez jusson, a hirdetésekre jelentkezőktől 50.000 vagy 500.000 forintot meg nem haladó összegeket kért átutalni két különböző banknál vezetett számlájára.

A sértettek a vádlott kérésének eleget tettek, a vádlott pedig az általuk átutalt pénzösszegeket a számlájáról levette, míg a hirdetésben szereplő termékeket nem küldte meg a sértetteknek és a megadott telefonszámokon elérhetetlenné vált.

Ezzel a módszerrel a vádlott összesen 228 sértett sérelmére, összesen 6.403.150 forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék