Nem kell másfél métert tartani a templomokban

2020. június 20. szombat 14:41

Nem kell másfél métert tartani a templomokban

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a koronavírus-járvány magyarországi enyhülésének révén az alábbi intézkedéseket hozta - olvasható a Pécsi Egyházmegye közleményében.

 

A kormány a járványügyi korlátozások újabb enyhítéséről döntött, amely döntések 2020. június 18-án léptek hatályba. A másfél méteres kötelező védőtávolságot a jogszabály kötelezően már nem írja elő, ugyanígy a védőmaszk viselete már csak bizonyos helyeken kötelező (pl.: tömegközlekedés, üzletek, patika), azonban nagyobb helyeken (pl.: színház, mozi, stb.) már nem kötelező. A jogszabály templomokról nem rendelkezik, így azok akár az utóbbi kategóriába is tartozhatnak.

Összhangban a vonatkozó kormányrendelettel, a Pécsi Egyházmegye területén szombattól a másfél méteres védőtávolság megtartása a templomokban már nem kötelező. Ugyanígy sem az áldoztató papok, sem a hívek számára nem kötelező a védőmaszk viselése.

Ugyanakkor fennmarad a templomokban a szenteltvíztartók üresen tartása, és az Oltáriszentség kizárólag kézbe történő kiszolgáltatása - áll az egyházmegye közleményében.

EQM - Pécsi Egyházmegye