Nem csak múltja, jövője is van a mohácsi sokac babfőző fesztiválnak

2014. augusztus 02. szombat 18:26

Nem csak múltja, jövője is van a mohácsi sokac babfőző fesztiválnak

Jól mutatja a rendezvény népszerűségét, hogy néhány éve már a Táncsics és a Kazinczy utca kereszteződésén is túlnyúlik a Dózsa György utca irányába a mohácsi sokacok babfőző fesztiváljának helyszíne. A szervezők ugyan nem akartak tippelgetésbe bocsátkozni, de az biztosan látszott, hogy idén is bőven háromjegyű a hagyományos agyagedények száma.

- Szinte minden településnek van főzőfesztiválja, mi mohácsiak pedig több hagyományos ételt is tudunk készíteni. Egyik specialitásunk az agyagedényben főzött bab, mely - praktikussága miatt - nem csak a sokacság kedvelt fogása volt, hanem általában a földműveseké is - emlékeztetett köszöntő beszédében Szekó József.

- A Mohácsi Sokacok Olvasókörének hála, a hagyomány tovább él, a rendezvény egyedülálló az országban, így méltán figyelnek fel rá egyre többen - emelete ki a város polgármestere, aki röviddel ezután megadta a jelet a főzésre és Horvátország főkonzul asszonyával közösen meggyújtotta az első tüzeket.

Ružica Ivanković, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja hírportálunk kérdésére elmondta: a babfőzés tradíciója nem ismeretlen előtte, Isztrián és Szlavónia egyes részein is hasonlóan készítik el a babot, amit pedig itt Mohácson kóstolt, az egyszerűen káprázatos.

- A huszonegy alkalomból talán kétszer volt olyan, hogy kicsit aggódni kellett az időjárás miatt, de sosem maradt el a fesztivál, ezúttal is gyönyörű nyári napsütésben főzhetünk - hangsúlyozta a MohácsiÚjság.hu-nak Jaksics György a Mohácsi Sokacok Olvasókörének elnöke a szombati rendezvényen.

- Nagyon örülök annak, hogy élő hagyományról beszélhetünk, aminek van jövője, hiszen a főzők között rengeteg a fiatal. Jó látni, hogy az új generáció is elfogadta, megszerette és magáénak érzi a babfőzés e formáját - mutatott rá a Sokackör vezetője.

A délután két órakor történt ünnepélyes tűzgyújtás után hamarosan ínycsiklandó illatok járták át a Táncsics utca levegőjét, és mire öt óra tájban elkészültek az első adagok, az asztalsorok is teljesen megteltek. A Šokadija zenekarnak és a Mladi Orkestarnak köszönhetően pedig nem csak főzés közben, hanem az evéshez, sőt az azt követő bálban is szólt az autentikus sokac zene.

Képünkön: a mohácsi sokacok huszonegyedik babfőző fesztiváljának „főbejárata" a Táncsics utcában.

Cs. Á.