Hétvégén ismét oltják a kutyákat: kedvezményesen elvégeztethető a chip beültetése is

2019. április 11. csütörtök 14:49

Hétvégén ismét oltják a kutyákat: kedvezményesen elvégeztethető a chip beültetése is

A hétvégén négy mohácsi állatorvos rendelőjében, valamint pénteken három további helyszínen oltathatják be kedvezményes áron kutyáikat a gazdák. Az állatorvosok az egyedi azonosító meglétét is ellenőrzik.  

A jogszabályok értelmében minden három hónapnál idősebb kutyát köteles a gazdája harminc napon belül saját költségén veszettség ellen beoltatni, majd az első oltást fél éven belül megismételtetni, ezt követően pedig évente egy alkalommal

A kutyák számára gyakorlatilag fájdalommal nem járó - az ebek többsége szinte meg sem érzi - injekciót bármelyik magán-állatorvos beadhatja, de Mohácson és a város közigazgatási területén most hétvégén kedvezményes áron végzik el a beavatkozást. Ezek alkalmával azt is ellenőrzik, van-e kutyában egyedi azonosító, ha nincs, akkor a chipet is beültetik.

Pénteken a szőlőhegyi volt iskolánál délelőtt tíz és dél között, a II. Lajos szobornál fél egy és egy óra között, míg a paprikamalomnál délután négy és öt között oltja be a kutyákat dr. Hum Imre állatorvos (telefon: 06-20-92-10-682)

Nem tanácsos elbliccelni

Négy éve - függetlenül attól, hogy helyben, az önkormányzatok, mint például Mohácson, előírták-e vagy sem - csak egyedi azonosítóval, vagyis chippel ellátott kutyákat szabad tartani. A nemtörődöm gazdák több tízezer forintos (15 és 150 ezer közötti) bírságra számíthatnak. Minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban az azonosítót, amit ha nem talál, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét. Ha a gazda erre nem hajlandó, bejelentést kell tenniük, s ha ezt követően sem intézkedik a tulajdonos, megbüntetik. 

Mohácson szombaton 7.00-17.00 óra között, vasárnap 8.00-12.00 óráig dr. Hum Imre (Jókai utca 29.), dr. Molnár Géza (Tomori utca 21., telefon: 06-30-92-97-355, (69) 311-956) állatorvosi rendelőjében, illetve az Állatkórházban (dr. Papp Ibolya, Szent István utca 35., telefon: 06-30-90-27-729, (69) 311-068), és az Orthovet állatorvosi rendelőben (Dr. Szabó Lajos, Dózsa György utca 8., telefon: 06-30-44-09-900, (69) 510-210) adatható be az oltás, illetve ültethető be a chip.

A kedvezményes eboltás díja a megjelölt időpontokon és helyszíneken négyezer-ötszáz forint kutyánként.

A támogatott mikrochippel történő megjelölés díja ötezer forint. A jogszabály által előírt, számozott kisállat-egészségügyi könyv ára ezer forint.

Természetesen az oltás máskor és más állatorvosoknál is beadatható, viszont ebben az esetben azért, valamint a chipért is többet kell fizetniük a gazdáknak.

M. B.