1978-ban egy magyar hajótól sem kapott ki az MTE legendás evezős négyese

2018. október 28. vasárnap 10:27

1978-ban egy magyar hajótól sem kapott ki az MTE legendás evezős négyese

Sztárcsevics, Léber, Bende és Lakatos. Ugye, ismerősen cseng a négy név?


Ők alkották a Mohácsi TE verhetetlen evezős négyesét, akik nemcsak az országos, de a nemzetközi versenyeket is sorra nyerték a 70-es években. A saját korosztályukban ők adták a magyar válogatott gerincét.

- Ebben az évben magyar hajótól még nem kaptak ki a mohácsiak. Nyolc ifjúsági versenyen indultak, mind a nyolcat megnyerték - olvasható egy 1974-ben publikált cikkben. Mohács büszkeségei. A közelükbe sem ért senki. De a szép időknek egyszer vége szakadt.

A fékezhetetlen négyes egyik tagjánál - Léber Lászlónál - 1975 őszén leukémiát diagnosztizáltak, majd 1976-ban meghalt. A csapat szétesett, a hajó már nem úgy siklott a vízen, ahogy régen - így emlékezett vissza a ma már legendaként emlegetett Sztárcsevics János. Léber halála után az új összeállítású négyest Lakatos, Koltai, Sztárcsevics és Szikra alkotta.

Ha már Sztárcsevics Jánosról esett szó, említsünk még meg néhány kiemelkedő eredményt: magyar, belga és német bajnok, Európa-bajnok, majd veteránként többszörös világbajnok.

Németországból hazatérve útjára indította szülővárosában a Tae-bo nevezetű sportágat, ami nagyon bejött, azon keresztül is buzdít a sport iránti tiszteletre, az egészséges életmódra.





 

Címlapképünkön jobbról-balra: Bende Gábor, Sztárcsevics János, Léber László, Lakatos Tamás

Kálóczy E. - Fotó: Soós M.