Nem álltak le: ismét egyre több migráns próbál bejutni a baranyai határszakaszon

2019. szeptember 09. hétfő 16:59

Nem álltak le: ismét egyre több migráns próbál bejutni a baranyai határszakaszon

Idén már a nyár végéig annyi illegális határátlépőt fogtak el Baranya megyében, mint tavaly egész évben. A statisztika bizonyítja, hogy a migráció problémája nem szűnt meg, a kerítésnek és a határvédelmi rendszernek köszönhetően azonban lényegében lehetetlen küldetés besurranni az országba.


Hihetetlen nyomást kellett kezelnie a baranyai határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőröknek 2015-ben, a migrációs válság csúcsán. Abban az évben egészen pontosan 36 013 esetben intézkedtek tiltott határátlépés miatt a megye területén.

A balliberális politikai körökben már akkor is álproblémaként értékelték az Európára zúduló emberáradatot, ám amióta a kerítésnek és a határvédelmi rendszernek is köszönhetően lényegesen kevesebben próbálkoznak, újra felerősödtek ezek a hangok. 


Kunhalmi: a bevándorlás egy álprobléma


 

Pedig a statisztika, és persze a mindennapi tapasztalatok azt mutatják, továbbra is folyamatos nyomás alatt áll a déli határszakasz.

Több mint hétezren próbálkoztak

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a napokban úgy nyilatkozott, idén eddig a magyar határon mintegy 7300 illegális határsértőt fogtak el - számolt be az MTI.  Szerbiában már kritikus, Bosznia-Hercegovinában pedig folyamatosan romlik a helyzet a migránsok miatt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nemrég kiadott közleményében az olvasható, Magyarország saját erejéből 2015 óta összesen 504 milliárd forintot fordított a határvédelemre, a távozó Európai Bizottság ezen kiadások alig több mint egy százalékát térítené meg hazánknak.

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arról adott tájékoztatást, hogy tiltott határátlépés miatt az adatok összegzéséig, azaz július 31-ig 141 esetben kellett intézkedniük a baranyai rendőröknek. A migránsok ezt követően sem álltak le, így lapunk gyűjtése alapján szeptember 9-ig 214 illegális határátlépőt kaptak el a zsaruk a megyében.

A 2018-es esztendőben összesen 180 fő migránst tartóztattak fel a baranyai rendőrök, a tavalyi embermennyiséget már az első kilenc hónapban meghaladta az idén fülön csípett migránsok száma. A határvédelmi rendszer, illetve a kerítés ugyan jelentős visszatartó erővel bír, mégis ismét egyre többen tesznek kísérlete arra, hogy a törvényekkel mit sem törődve bejussanak az országba, és így az Európai Unióba.

A baranyai rendőrség kérdésünkre közölte: az illegális határátlépők közül 2015-ben és 2018-ban is szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat a legtöbben. Idén annyi változás történt, hogy megjelentek az indiaiak is.


Képünkön: mindennapok a beremendi határátkelőnél 2015-ben. 

Palotás Péter - Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív)