Nagyon jól fújták: országos kürtverseny győztese a sombereki testvérpár

2022. március 13. vasárnap 08:43

Nagyon jól fújták: országos kürtverseny győztese a sombereki testvérpár

A napokban Kisújszálláson rendezett XIV. Országos Kürtverseny döntőjében Bacher Ármin, a Mohácsi Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, valamint öccse, Bacher Lukács, a Sombereki Általános Iskola és a mohácsi művészeti iskola növendéke korcsoportjában első helyezett lett.

 

 

Bacher Ármin a gálahangverseny résztvevője is volt. A testvérpár tanárát, Dobos Józsefet a zsűri felkészítő tanári különdíjjal ismerte el. A versenyen Radnai Tamás tanár zongorakísérete járult hozzá a sikeres fellépéshez.

A verseny bírálóbizottságát a szakma elismert művészei és tanárai alkották. Győrfi Péter kürtművész-tanár, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola tanára; Berki Sándor kürtművész, a Danish Chamber Orchestra, valamint a Magyar Rádió Zenekarának szóló kürtöse; a zsűri elnöke Dr. Endrődy Sándor a Magyar Állami Operaház kürtművésze, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának docense.

Az előválogatók után, az ország negyven művészeti iskolájából jutott a kisújszállási döntőbe a legjobb ötvenhét kürtös növendéket.

A négy korcsoport versenye két fordulóban zajlott.

A versenyzőknek a - versenykiírás szerint - mindkét fordulóban egy-egy kötelezően választott, valamint egy-egy szabadon választott művet kellett előadniuk.

A verseny folyamán számos ifjú tehetség mutatkozhatott be a Vigadó Kulturális Központ színpadán. A zsűri mind a négy korcsoportban megosztott helyezéseket és különdíjakat adott ki.

A XIV. Országos Kürtverseny azért is bírt kiemelt jelentőséggel, mert a járvány alatt a hangszeres versenyek többnyire online formában valósultak meg.

Ebben az időszakban a hangszertanulást a személyes kapcsolatok hiánya mellett még tovább nehezítette, hogy nem volt lehetőség koncertek megszervezésre, fellépésekre, színpadi jelenlétre, így külön öröm, hogy az országos kürtversenyt most hagyományos módon rendezhették meg.


Képünkön: Radnai Tamás és a Bacher testvérek mellett Dobos József.

 

B. M. - Fotó: Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola