Múzeumok éjszakája Mohácson: a sokac fülemülére, Kersics Ankára emlékeznek

2021. augusztus 31. kedd 12:30

Múzeumok éjszakája Mohácson: a sokac fülemülére, Kersics Ankára emlékeznek

Most pénteken tartják meg Mohácson a nyáron rossz időjárás miatt elmaradt Múzeumok éjszakáját. Kersics Anka, a "sokac fülemüle", a kiváló opera-, népdal- és nótaénekes idén lenne 100 éves, így a Kanizsai Dorottya Múzeum ezúttal az ő személyét állítja a középpontba.  

 


A pénteken 19 órakor kezdődő program során - Pávkovics Gábor, Mohács Város polgármesterének köszöntője, és dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, múzeumigazgató megnyitó beszéde után a Schneider Lajos népdalkör műsora következik, majd levetítik a művésznőről a „Zeneakadémiától a Karavánszerájig" címmel 1980-ban bemutatott televíziós portréfilmet is.

A Dunavkinje zenekar Versendi Kovács József vezetésével muzsikál, azt követően pedig Cserdi Áron alpolgármester moderálásával és a KDM Fotótárának segítségével Berta Mária újságíró, Menyhárt Éva népdal- és magyarnóta-énekes, Nagy Tibor a mohácsi Halászcsárda egykori vezetője eleveníti fel Kersics Anka legendás életét és alakját.

 


A további jó hangulatról a Mohácsi Horvát Önkormányzat tamburazenekara gondoskodik.


Az este folyamán az érdeklődők tárlatvezetésen vehetnek részt a „Népek találkozása a mohácsi Dunánál" című állandó kiállításon, illetve megtekinthetik a Kersics Ankáról szóló, a múzeum gyűjteményéből összeállított kamarakiállítást is.

 

EQM