Most kezdődne, de idén elmarad a busójárás - A rendőrség ellenőrizni fogja a szabályok betartását

2021. február 10. szerda 14:45

Most kezdődne, de idén elmarad a busójárás - A rendőrség ellenőrizni fogja a szabályok betartását

Csütörtöktől jövő keddig tartana az idei busójárás, azonban már tavaly novemberben eldőlt, a tízezreket vonzó esemény a járványhelyzet miatt sajnos elmarad. Az önkormányzat azt kéri, sem a csoportosan, sem az egyénileg utazni szánédkozók ne induljanak útnak Mohácsra, a városban semmilyen programot nem tartanak meg. Ugyanakkor azt aligha ha akadályozhatja meg bárki is, hogy aki akar, beöltözzön - tőlük felelős magatartást kérnek. A rendőrség ellenőrizni fogja a védekezési szabályok betartását.

 

"Ismét Mohács lesz a világ közepe", "Tízezrek űzik majd a telet" - ilyen és ehhez hasonló címekkel számoltunk be lapunkban az ezt megelőző esztendőkben a busójárás előkészülteiről, s persze arról, hogy a mohácsiaknak mit is jelent a télűző népszokás. 

Kétség sem férhet hozzá, egyre többeknek egyre többet, sokaknak pedig egyenesen mindent, olyannyira, hogy a busójárás utolsó napja után máris elkezdenek készülődni  a következő télűzésre.

Az időjárás-előrejelzések ismeretében éppenséggel most bőven lenne mit elűzni - fogvacogtató hideg várható a következő napokban -, azonban az idei busójárás elmarad.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere ezt már tavaly novemberben bejelentette: 

"A mindenkori szereplőkért, résztvevőkért, s a mohácsi farsangi tradíciók után érdeklődő közönségért érzett felelősségtől áthatva, egyeztetve Mohács Város Képviselő-testületével és a busócsoportok vezetőivel arra a döntésre jutottam, hogy a 2021 februárjában tervezett, hagyományos busójárást a súlyosbodó új koronavírus-járvány miatt Mohács nem tartja meg.

A jelzett időtartamban e télűző-tavaszköszöntő népszokással összefüggésben semmilyen program nem lesz városunkban. Mohács vezetése úgy ítéli meg, hogy egy ilyen, több tízezernyi résztvevőt vonzó tömegrendezvény igen komoly egészségügyi kockázatot jelentene mind a város lakosságára, mind az ide érkezőkre nézve. A fertőzés esetleges, nagyobb arányú elterjedése beláthatatlan következményekkel járhat, ilyen veszélyeknek kitenni emberek százait, ezreit igen komoly felelőtlenség lenne.

Egyben tisztelettel kérjük az érintetteket, érdeklődőket, hogy a jelzett időtartamban városunkba ne szervezzenek kirándulásokat, turistautakat", közölte akkor. 

Azóta a helyzet nem változott, semmilyen programot nem tartanak meg Mohácson, így útra kelnie sem érdemes senkinek. 

Mindazonáltal azt aligha akadályozhatja meg bárki is, hogy aki akar, maszkot öltsön, erre utal az is, hogy a héten városszerte lehetett már látni az udvarokon szellőzni kiakasztott busóbundákat. 

Tőlük azt kérik, hogy ha be is öltöznek, kerüljék el a belvárost, mert ha nem így tesznek, egy-egy busócsoport körül pillanatok alatt csődület támad, tömeg verődik össze, ami a vírus terjedésének melegágya (lehet).

A rendőrség ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre azt közölte, hogy a veszélyhelyzet idején érvényes szabályokat kormányrendelet szabályozza, amely alapján mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket is.

Amennyiben a rendőr a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban szabálytalanságot észlel, vagy ilyet hoznak tudomására, szabálysértés elkövetése miatt intézkedik: figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz. Hangsúlyozzuk az egyéni felelősséget: a rendeletben foglaltak betartása a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében fontos.

Hozzátették, a városvezetés egyeztetett a busócsoportok vezetőivel. A rendőrség is részt vett a fórumon, ahol ismertették a vonatkozó szabályokat, valamint kérték azok betartását.

Az említett szabályok közül végül elevenítsük fel az idevágó legfontosabbakat: este nyolc óra után tilos az utcán tartózkodni, mindenfajta csoportosulás tilos, s magánrendezvényeken is legfeljebb tízen vehetnek csak részt.

 

 

 


M. B.