Most jó lenni önkéntes katonának! Baranyában már csaknem ezren jelentkeztek szolgálatra

2021. szeptember 21. kedd 09:50

Most jó lenni önkéntes katonának! Baranyában már csaknem ezren jelentkeztek szolgálatra

Sokan érdeklődnek az önkéntes katonai szolgálat iránt Baranyában is. A seregbe belépett civilek foglalkozásuk vagy tanulmányaik mellett többek közt határbiztosítási feladatokat látnak el, segítik a különböző rendezvények lebonyolítását, valamint a járvány elleni védekezéssel összefüggő, egészségügyi végzettséget nem igénylő feladatokat is végeztek az elmúlt időszakban a kórházakban.


Az elmúlt években a korábbi kormányzatok alatt gyakorlatilag teljesen lenullázott önkéntes tartalékos rendszert újjáépítették a Magyar Honvédségben. Ami a konkrétumokat illeti, létszámuk 2010-ben mindössze tizenhét fő volt, manapság viszont már több mint 11 ezer önkéntes teljesít szolgálatot.

Lapunk érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztálya közölte, Baranya megyében eddig csaknem ezren jelentkeztek önkéntes tartalékos szolgálatra. Aki a civil élete mellett szolgálna a seregben, manapság már válogathat, hogy ezt milyen formában tenné. Az érdeklődők ugyanis önkéntes területvédelmi tartalékosok (ÖTT), önkéntes védelmi tartalékosok (ÖVT), önkéntes műveleti tartalékosok (ÖMT) és speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok (SÖTT) is lehetnek, amennyiben megfelel a kritériumoknak.

A rendszer kialakításának célja, hogy a hivatásos és szerződéses állomány tevékenységét kiegészítsék az önkéntes tartalékosok, adott esetben tehermentesítsék őket. Három év alatt összesen hat hónapot szolgálhatnak, így marad idő a civil foglalkozásokra is.

A minisztériumtól megtudtuk, az önkéntes katonák részt vesznek többek között a határbiztosítási feladatok ellátásában, a honvédelmi táborok lebonyolításában, a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezéseken, valamint különböző civil, egyházi, rendvédelmi rendezvényeken.
Mindezek mellett az elmúlt időszakban a honvédek részt vettek mentesítési feladatokban és a kórházakban is teljesítettek szolgálatot, ahol az egészségügyi végzettséget nem igénylő feladatokban segítették az egészségügyi dolgozók munkáját. Továbbá szerepet vállaltak - a rendőrséggel együttműködve - közös járőrözési feladatok ellátásában is.

A tartalékosok illetményre jogosultak, a szolgálatra a toborzó irodákon keresztül lehet jelentkezni. További információ a www.hadkiegeszites.hu oldalon található.

Palotás P.