Mohácsra figyel vasárnap az ország - Polgármestert és képviselőket választ a város

2020. szeptember 27. vasárnap 06:00

Frissítve: 2020. szeptember 27. vasárnap 20:54

Mohácsra figyel vasárnap az ország - Polgármestert és képviselőket választ a város

Lapunk egyelőre nem hivatalos értesülései szerint Pávkovics Gábor nyerte meg a polgármesterválasztást, s a képviselő-testületben is jelentős többsége lesz a nemzeti oldalnak.

 

 

A szavazatok 34, 59 százalékos feldolgozottságánál Pávkovics Gábor vezet 56, 52 százalékkal, Csorbai Ferenc 39, 55, Bernáth Csilla (Mi Hazánk) 3, 93 százalékon áll.

Korábban írtuk:

A délután fél hétkor közölt részvételi adatok szerint a jogosultak 53, 36 százaléka ment el addig szavazni, 8183-an voksoltak.

Az már biztos, hogy most sokkal többen mentek el szavazni, mint 2019-ben, akkor ugyanis fél hétig 5865-en voksoltak.

Eredmények este nyolc óra után várhatók.

 

A délután öt órakor közölt részvételi adatok szerint a választók 49, 44 százaléka voksolt, azaz 7582-en jelentek meg a szavazókörökben.

 

15 óráig a választásra jogosultak, 40,61 százaléka adta le voksát. Ez 6228 főt jelent, 9107-en még nem éltek választójogukkal.

A tavalyi választáson 15 óráig 28,32 százalékos volt a részvételi arány.

 

 

A 13 órakor közölt részvételi adatok szerint a jogosultak 32, 31 százaléka szavazott, 4 995-en éltek választójogukkal.

Este hét óráig még 10 380-an voksolhatnak.

 

A 11 órakor kiadott részvételi adatok szerint a jogosultak már csaknem negyede szavazott. A választók 23, 35 százaléka jelent meg eddig a szavazókörökben, 3581-en voksoltak.

Tavaly ősszel 11 óráig a jogosultak 16, 20 százaléka adta le a voksát.

Mindez azt sejteti, hogy igen magas lesz a részvétel.

 

Felébredt a város, megugrott a már leadott szavazatok száma! Reggel kilenc óráig az arra jogosultak már több mint tíz százaléka elment voksolni.

Egészen pontosan 1551-en szavaztak, ami 10, 11 százalékos részvételi aránynak felel meg.

A tavaly ősszel tartott önkormányzati választás alkalmával reggel kilenc óráig a szavazásra jogosultak 7, 11 százaléka jelent meg az urnáknál, tehát az adatok alapján ezúttal nagyobb az érdeklődés a voksolás iránt.

 

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint a szavazásra jogosult 15 335 főből reggel hét óráig 190-en szavaztak. Ez a jogosultak 1, 24 százaléka.


A választópolgárok polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksolnak, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

A polgármesteri tisztségre hárman pályáznak: a Duna-parti város jelenlegi - ősszel az MSZP jelöltjeként megválasztott - polgármestere, Csorbai Ferenc ezúttal a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület (VAN) aspiránsaként indul, Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP, Bernáth Csilla pedig a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) jelöltjeként méretteti meg magát.

A nyolc egyéni választókerületi képviselő-testületi helyre 28-an pályáznak, köztük az MHM polgármesterjelöltje. A három kompenzációs listás képviselői mandátumért 26-an szállnak harcba - közöttük a polgármesterjelöltek a delegáló szervezeteik listavezetőiként.

A választást azért kell megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején - Pávkovics Gábor alpolgármester előterjesztése alapján - kimondta feloszlását.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a feloszlott mohácsi testületben tizenegy képviselő foglalt helyet: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva