Mohácson is április közepén lehet beíratni a leendő elsősöket az általános iskolába

2018. március 18. vasárnap 12:02

Mohácson is április közepén lehet beíratni a leendő elsősöket az általános iskolába

A leendő elsős kisdiákot egységesen, így Mohácson is április 14-én és 15-én lehet beíratni az általános iskolába. Ehhez a gyerek lakcímkártyáját és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell magukkal vinniük a szülőknek. 

Idén április 12-én (csütörtökön) 8.00-18.00 óra között, illetve április 13-án 8.00-16.00 óra közé tűzték ki a tanköteles korba lépő gyermekek beíratásának időpontját. Ebből következően Mohácson is ezeken a napokon várják a szülőket az állami fenntartásban működő, valamint a felekezeti iskolákban egyaránt a szükséges adminisztráció lebonyolítására.

Városunkban a Mohács Térségi Általános Iskola felvételi körzete a Dunától jobbra eső, míg a Mohács Térségi Általános Iskola Völgyesi Jenő Tag Általános Iskolája a folyótól balra fekvő (Újmohács, Sáros, Sárhát, Kanda); területeket fogja át.

A gyermekek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévüket betöltik, (legkésőbb az azt követő évben) tankötelessé válnak. Így a következő tanévben a 2011. augusztus 31-én vagy az előtt született gyermekek válnak tankötelessé.

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek lakcímkártyáját, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást. Az erről szóló rendelet szövege ugyanakkor félreérthető, azt olvasva arra is lehet következtetni, hogy a beiratkozáshoz a gyermek személyi igazolványára is szükség van, de erről nincs szó.

Azaz: senkinek sem kell rohannia az okmányirodába azért, hogy megcsináltassa a "személyit". Az általános iskola köteles felvenni azokat, akiknek lakóhelyük, annak hiányában tartózkodási helyük a körzetében található. A felvételről az iskola igazgatója harminc napon belül döntést hoz, amiről írásban értesítik a szülőket.

Az iskola felvételi döntése ellen jogorvoslati eljárás kezdeményezhető, az intézmény fenntartójának vezetője, az állami fenntartású iskolák esetében az illetékes tankerület igazgatója jár el és harminc napon belül másodfokú döntést hoz, ami annak közlésével válik jogerőssé.

Képünk illusztráció. 


Forrás: EQM - Mohács önkormányzata