Mohácson árulják a megye legdrágább ingatlanát - Igazi luxust kínálnak a Duna partján

2022. január 20. csütörtök 16:18

Mohácson árulják a megye legdrágább ingatlanát - Igazi luxust kínálnak a Duna partján

Baranya megyében összesen több mint 112 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 354 ezer forintot tett ki, ez 13,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Pécsen 17,1 százalékkal 424 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 


• Komlón 44,7 százalékkal 214 ezer forintra,
• Harkányban 35,7 százalékkal 285 ezer forintra,
• Kozármislenyen 18,3 százalékkal 498 ezer forintra,
• Mohácson viszont 3,9 százalékkal 198 ezer forintra csökkent a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

• 595 millió forintos árral egy mohácsi 300 négyzetméteres, újszerű, Duna-parti luxusingatlan áll a rangsor élén.

• A második helyet egy pécsi 450 négyzetméteres rezidencia szerezte meg 445 millió forinttal.

• A harmadik pedig szintén egy pécsi kilenc szobás újszerű családi ház 390 millió forinttal.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik:

• 450 ezer forintos árral Teklafalu vitézipusztai részén található, 50 négyzetméteres ház.
• Emellett egy ivándárdai 50 négyzetméteres, felújítandó, rossz állapotban lévő ház 0.9 millióért.

Mire lehet számítani 2022-ben?

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján - akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

"Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott - lakáscélú - hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon" - tette hozzá Balogh László. A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Pécs vonzáskörzetében, így Pécsudvardon, Kozármislenyben és Pellérden.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben - rövidebb megingásoktól eltekintve - fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Képünk illusztráció.

Forrás: ingatlan.com