Mohácson, a Fogadalmi Emléktemplomban ad jótékonysági koncertet Mága Zoltán

2022. március 29. kedd 11:26

Mohácson, a Fogadalmi Emléktemplomban ad jótékonysági koncertet Mága Zoltán

A Prima Primissima-díjas hegedűművész, Mága Zoltán szerdán délután hat órakor a Fogadalmi Emléktemplomban folytatja jótékonysági koncertsorozatát. 

 

Vendége a mohácsi Kossuth-díjas operaénekes, Sümegi Eszter lesz.

 

Százszoros köszönet jelszóval harmadszorra indította útjára tavaly 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, hogy ökumenikus karitatív missziójával köszönetet mondjon a koronavírus elleni védekezésben dolgozóknak és segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű, vagy gyógyulásra váró gyermekeknek, kórházaknak, árváknak.

Missziójával a Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűvirtuóz elsősorban azoknak a hétköznapi hősöknek szeretne köszönetet mondani, akik az elmúlt két évben embertársaink életéért és egészségéért küzdöttek, harcoltak egy láthatatlan kórral szemben, és biztosították a napi szükségleteink elérését.

"Százszorosan is köszönetet kell mondanunk az orvosainknak, ápolóinknak, akik a legnagyobb értéket, az életet mentették, harcolva a Covid-19 ellen" - emelte ki új küldetésének fő célját Mága Zoltán. A már teljesített két templomi koncertsorozathoz hasonlóan a mostaninak is az lesz a célkitűzése, hogy a rászoruló gyermekeknek nyújthassanak segítséget - tette hozzá.

 

Mága Zoltán, aki már több mint két évtizede önzetlenül segít hátrányos helyzetű embereken, tanulni vágyó gyermekeken, betegeken és közösségeken, azt vallja: számára a jótékonyság belső késztetés, hogy önzetlenül segítsen másokon, mert így jobbá és szebbé teheti mások életét.

Első ökumenikus karitatív misszióját Mága Zoltán 2009. augusztus 18-án, Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti főegyházmegye érsekének áldásával a Szent István-bazilikából indította útjára. A 100. jubileumi előadást két évvel később, 2011. augusztus 21-én tartotta a bazilika előtti Szent István téren. A Budapest díszpolgára címmel is kitüntetett hegedűművész 2016. augusztus 21-én Hangok és Harangok címmel újabb jótékonysági koncertsorozatot indított szintén Erdő Péter bíboros védnökségével és áldásával a budapesti Szent István-bazilikából. A Kárpát-medencét átölelő, másfél hónapon át zajló komolyzenei fesztiválsorozat 25 állomásán közel 30 ezer ember vett részt, és mintegy 100 millió forint értékben, több mint 10 ezer embernek nyújtott konkrét segítséget.

A hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát másodszorra a székelység művelődési, oktatási és szellemi központjának számító Marosvásárhelyről indította útjára 2018. március 19-én, a "Fekete március" néven emlékezetes évforduló napján azzal a céllal, hogy a teljes Kárpát-medencét bejárva, Erdély, Felvidék, a Vajdaság és Magyarország katolikus, református és evangélikus templomaiban, zsinagógáiban tartandó összesen 100 koncertjével a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, rászoruló embertársainknak, és közösségeknek segítséget nyújthasson. A művész a határainkon túl olyan kistelepülések templomaiban is adott koncertet, ahol még nem szólalt meg magyar muzsika.

A szervezők összesítése szerint a már teljesített két karitatív missziósorozat hangversenyein több mint 250 ezer ember vett részt és több száz millió forint értékben nyújtott segítséget.

Mága Zoltán a hátrányos helyzetben élő iskolások ezreinek, oktatási intézményeknek adott támogatást, több vidéki kórház számára életmentő orvosi műszerek beszerzését segítette, de templomok felújításához, betegek gyógykezeléséhez is hozzájárult.

A jótékonysági missziói elismeréseként XVI. Benedek pápa mellett Ferenc pápa is apostoli áldásában részesítette, és a katolikus egyházfő audiencián is fogadta a hegedűművészt.

EQM - MTI