Mohácsi Kórház: az elhunytak kegyeletteljes tárolása miatt volt szükség az átmeneti intézkedésre

2021. február 15. hétfő 14:18

Mohácsi Kórház: az elhunytak kegyeletteljes tárolása miatt volt szükség az átmeneti intézkedésre

A koronavírus-járvány miatt a fertőzés, illetve annak szövődményei következtében sajnos az elhunyt betegek száma a Mohácsi Kórházban is emelkedett, olyannyira, hogy decemberben az intézmény hűtőkapacitása elérte a felső határát, ezért volt szükség arra, hogy egy átmeneti időszakra szólóan megállapodjanak helyi temetkezési vállalkozókkal az elhunytak elszállításáról saját hűtőházaikba. 

 

 

Dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgatója hétfőn kiadott közleményében többek között azt írta, hogy a járvánnyal kapcsolatos megbetegedésekre és elhalálozásokra vonatkozó, hivatalos adatok közlése az Operatív Törzs kizárólagos jogosultsága, így ezeket a kórház nem oszthatja meg a nyilvánossággal.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a COVID-19 világjárvány második hullámában a kórházi kezelést igénylő fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt megnőtt a fertőzés, illetve annak szövődményei következtében a kórházakban elhunyt betegek száma is.

Az elhunytak kegyeletteljes és jogszerű tárolásának biztosítása érdekében szükségessé vált a mohácsi intézmény addig rendelkezésére állt kapacitásainak bővítése.

Emiatt, átmeneti jelleggel tavaly december közepén megállapodást kötöttek valamennyi helyi temetkezési vállalkozóval, hogy amennyiben a kórház hűtőkapacitása eléri teljesítőképességének felső határát, úgy értesítés esetén a szolgáltatók gondoskodnak a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításáig az elhunytak megfelelő el szállításáról a saját hűtőházaikba.

A megállapodás alapján a nyújtott szolgáltatásért külön díjat nem számolnak fel, csak a hűtési kapacitás ilyen módon történő bővítésében segédkeznek. Az eljárás megfelel az Operatív Törzs 2020. novemberében kiadott feladat-szabásának, melyet a kórházparancsnok jóváhagyott.

A közleményben a főigazgató hangsúlyozta továbbá, hogy a hozzátartozók a hivatalos dokumentumok intézésekor megfelelő tájékoztatást kaptak, ami után a korábbi gyakorlatnak megfelelően szabadon dönthettek és a továbbiakban is dönthetnek a temetkező kiválasztásáról.

A közelmúltban, január 26-án a Mohácsi Kórházban befejeződött a prosectura hűtőkapacitásának bővítése és korszerűsítése. A beruházás során 12 férőhelyes, modern technológiával ellátott hűtőegységet alakítottak ki. Az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés ezt követően már a megszokott rendben zajlik.

A főigazgató végül hozzátette, hogy a hozzátartozók részéről a kórházhoz panasz nem érkezett.

EQM