Mohács és a térség művészeti központjává vált a felújított Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola

2021. szeptember 20. hétfő 13:50

Mohács és a térség művészeti központjává vált a felújított Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola

A Mohácsi Tankerületben zajló beruházások során adták a napokban a felújított Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskolát, amelyre pályázati és egyéb forrásokból az elmúlt esztendők során csaknem háromszázmillió forintot fordítottak. Amint azt az ünnepélyes eseményen Käszné Lebő Zsuzsanna, a tankerület igazgatója hangsúlyozta, az iskola a fejlesztések révén a város és a térség művészeti központjává vált. 

 

 

Az iskola átadási ünnepségén a tankerület igazgatója felidézte, 2016 elején adták át a Mohácsi Tankerület első nagy beruházását, akkor a Brodarics István Általános Iskola tornaterme, megújult udvara, sportpályája, játszóudvara készült el mintegy 340 milliós beruházás keretében. Egy évvel azt követően, a Petőfi Sándor kollégium épületét újították fel, majd a sorban következett a gimnázium, amire 150 millió forintot költöttek.

Hozzátette, a városban jelenleg is zajlanak beruházások az oktatási intézményekben: a Széchenyi iskolát bővítik és teljes egészében felújítják, a Brodaricsban természettudományos szaktantermet alakítanak ki, felújítják a sport- és a futópályát, s épül a gimnázium új tornacsarnoka is.

Ezek között illetve mellett került sor a művészeti iskola fejlesztésére, amelynek fő célja az volt, hogy az egykori művelődési házból valódi művészeti iskola legyen. A tankerületi központ már a kezdetektől, 2014-től, próbálta szebbé, használhatóbbá, barátságosabbá alakítani az intézményt.

Például a tető beázott, és a pár éve már a tankerület által felújított mosdók mennyezete is ázott, a régi öltöző helyiség, büfé szintén, tehát elsőként ezeket a gondokat kellett orvosolni.

Közben az udvarban csőtörés volt, fel kellett törni a betonborítást, amely már egyébként is igen rossz állapotban volt és balesetveszélyes volt, így nekikezdtek az udvar rendbetételének is.

- A Tankerületi Központunk asztalosai és karbantartó brigádja ismét sokat dolgozott azon, hogy tovább szépüljön, gyarapodjon az iskola: beépített szekrényeket gyártottak az irodákba, a koncerttermet felújították, régi elhasználódott parkettáját felcsiszolták, lakkozták, a falburkolatot felújították és lakkozták, festették. Sor került irodabútorok, és asztalok, székek beszerzésére, mivel még a régi, 40 éves kultúrházas bútorok voltak még az iskolában - mondta Käszné Lebő Zsuzsanna.

- Amivel feltettük az I-re a pontot, az az, hogy az önkormányzattal és a Kossuth Teátrummal együttműködve a szabadtéri színpadot használatba adtuk a Kossuth Teátrumnak, s az önkormányzattal karöltve a szabadtéri színpad és a nézőtér felújításra került. Ma már így az egész város és térség részére valóban egy művészeti központtá alakult az iskola - jelentette ki.

M. B.