Mennyibe kerülnek a családi házak Mohácson és Pécsett? Nőttek vagy csökkentek az árak?

2021. március 09. kedd 14:18

Mennyibe kerülnek a családi házak Mohácson és Pécsett? Nőttek vagy csökkentek az árak?

Hogyan változtak az eladó ingatlanok átlagos kínálati árai 2020 januárjához képest Pécsett, Mohácson és környékén? Hányadik legdrágább megye Baranya a családi házak árszintje alapján? Lapunk számára az ingatlannet.hu készített részletes elemzést.

 

Baranya megyében átlagosan 27,5%-kal drágultak a használt házak 2020. januárhoz képest az idei év azonos hónapjára. Aki legdélebbi megyénkben 2021-ben vásárol családi házat, annak a tavaly januári árakhoz viszonyítva négyzetméterenként átlagosan 50 ezer forinttal kell többet költenie.

Baranyában 236 ezer forintot kérnek a családi házakért négyzetméterenként, ezzel a megyék sorában a hetedik legolcsóbbnak tekinthető. Somogyban alig 1200 Ft-tal magasabb, Csongrád-Csanád megyében pedig 6400 Ft-tal alacsonyabb a használt házak átlagos négyzetméterára.

Feleannyiba kerülnek a családi házak ebben a Tolna megyei városban, mint egy éve

Egy év leforgása alatt a legnagyobb arányú változás a bátaszéki családi házak átlagos négyzetméter áraiban következett be. A Tolna megyei városban ugyanis 2020 januárjához képest az idei első hónapban csaknem felével kevesebbért, azaz 82 ezer forint helyett 42 ezer forintos átlagos ár mellett kínálták a családi házak négyzetméterét.

Ezeken a településeken is olcsón lehet családi házhoz jutni

Ezzel a kedvező átlagos négyzetméter árral Bátaszék az általunk vizsgált nyolc település közül a legolcsóbb. A Szekszárdtól 18 km-re található várost csaknem azonos árszinttel követi a sorban Homorúd és Dunafalva, ahol egyaránt 65500 Ft/m2-es alku előtti ár mellett lehet használt házat vásárolni, az Ingatlannet.hu januári statisztikáinak tanúsága szerint. Dunafalván jelentős, 25%-os árcsökkenés, míg Homorúdon 36%-os drágulás eredményezte az említett árszintet.

 

Utóbbi község akkori 50 ezer forint alatti átlagos négyzetméterárával a megfigyelt települések közül még a legolcsóbbnak számított.

Szintén csökkentek az átlagárak Pécsváradon. Itt az említett időszak alatt 11%-ot, azaz 15 ezer forintot estek a négyzetméter árak. A januári adatok alapján a Zengő lábánál fekvő településen négyzetméterenként 117 ezer forintot kérnek el a használt házakért.

Nem drágulnak már a megyeszékhely házai sem olyan gyorsan

A megyeszékhelyen egy esztendő alatt alig 10%-os drágulás történt a használt házak piacán, amely 27 ezer forinttal magasabb négyzetméterenkénti kínálati árat jelent.

Ez nem csak a környező települések növekedési üteméhez képest számít alacsonynak, hanem a Pécsett előzetesen tapasztalt drágulási mértékhez viszonyítva is. 2019 januárjáról 2020 első hónapjára ugyanis a Pécsen vásárolható házak majdnem 26%-kal drágultak. A növekedési ütem megtorpanása minden bizonnyal betudható - legalább részben - a koronavírus hatásának, hiszen az országos szinten befolyással bírt az ingatlanárakon túl a kereslet alakulására is .


Harmadával drágultak a házak Villányban

A vizsgált települések közül ugyanakkor olyanokat is találhatunk, ahol jelentős drágulás következett be 2020 és 2021 januárja között. A Villányban vásárolható házak átlagos négyzetméter árai például 34%-kal lettek magasabbak az említett időszak alatt. 158 ezer Ft/m2-es árszínvonalával a Siklósi járásban található város az általunk vizsgált települések közül Mohácsnál valamivel olcsóbb.

A Mohácson eladó házak átlagos négyzetméter árai kisebb mértékben növekedtek - 14,5%-kal drágultak ugyanis 2021. januárra az azt megelőző év azonos hónapjáról. Ez egy 70 négyzetméteres ingatlan esetén másfél millió forinttal magasabb alku előtti árat jelent. Az itt tapasztalható árszint a megyeszékhelyéhez viszonyítva annak 55%-át, míg a megyei átlaghoz képest 72%-át teszi ki.

 

Forrás: ingatlannet.hu - Fotó: pixabay.com