Megvan a kormánydöntés: megépül a mohácsi Duna-híd, átépítik a város főterét

2023. április 28. péntek 11:10

Frissítve: 2023. április 28. péntek 12:14

Megvan a kormánydöntés: megépül a mohácsi Duna-híd, átépítik a város főterét

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a Mohács500 programmal kapcsolatos kormányzati döntések. A programok, fejlesztések előkészítésére idén és jövőre hatmilliárd forintot különített el a kormány. 2026-ra a határozat szerint állnia kell a mohácsi Duna-hídnak, átépítik a város főterét, befejeződik a Fogadalmi templom építése,  az emlékparkban és más helyeken is óriási beruházásokat hajtanak végre. Hargitai János, a program miniszteri biztosa szerint a most hozott döntések mintegy 50 milliárd forintba kerülő kulturális és turisztikai beruházások előtt nyitják meg az utat, s ebben az összegben nincsenek benne a már elkezdett vagy elhatározott infrastrukturális (például az utak és a híd építése) fejlesztések értéke.

 

"A kormány egyetért azzal, hogy az 1526. évi mohácsi csata a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének olyan meghatározó eseménye, amelynek 500. évfordulója alkalmából történő méltó megemlékezés történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír" - olvasható a kormányhatározatban.  

A kabinet támogatja, hogy a nemzet méltó módon emlékezzen meg az ütközet 500. évfordulójáról, ezért a programok és beruházások előkészítésére és megvalósítására idén és jövőre mintegy hatmilliárd forintot különítenek el. 

A megvalósításért Lázár János építési és közlekedési miniszter, Nagy István agrárminiszter és Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, a program miniszteri biztosa felel.

- Természetesen nagy öröm, hogy a programba nevesítve is bekerültek az infrastruktúrát érintő beruházások, mint például a mohácsi Duna-híd, az autópálya építése, de ezek a fejlesztések eddig is haladtak - fogalmazott lapunknak nyilatkozva Hargitai János. - Ebben a határozatban most az emlékévhez kötődő kulturális és turisztikai fejlesztések tervezésére kaptunk forrásokat, valamint történeti és régészeti kutatásokra, antropológiai vizsgálatokra. A fejlesztések Mohácson, a Mohácsi Nemzeti emlékhelyen és Nagyharsány közigazgatási területén valósulnak meg, a két térséget kerékpárút köti majd össze. A most induló tervezés körülbelül 50 milliárd forintnyi fejlesztést készít elő. A térség eddig is látványosan fejlődött, de az emlékév okán most még nagyobb fejlesztések várhatóak - szögezte le a nemzeti oldal politikusa.

A fejlesztések a következők lesznek a kormányhatározatban foglaltak szerint:

Kelet-Baranyát (Mohács térsége) érintő infrastrukturális fejlesztések:


Az M6-os autópályának a horvát határig történő megépítése a Bóly és Ivándárda közötti, mintegy 20 km-es szakaszon, a mohácsi Duna-híd, az új országos közforgalmú kikötő megépítése.

Összekötik továbbá Villányt az épülő M6-os autópályával, Villány északkeleti részén új elkerülő utat terveznek és az utat megépítik.

Kulturális, turisztikai és egyéb beruházások és fejlesztések részeként Mohácson átépítik a főteret, befejezik a Fogadalmi Templomot a torony felhúzásával.

Megvásárolják a városháza eddig magántulajdonban lévő részét, azaz a volt postát, a főtéri parkolás kiváltására parkolóházat alakítanak. ki.

Korszerűsítik és bővítik a Szent János Hotelt, a város központjához kapcsolódó dunai partszakaszt rendezik, felújítják a Sokac-révet.


A Csatatéri Emlékkápolna és a Kálváriát szintén felújítják, a II. Lajos Emlékhelyen látógatóközpontot alakítanak ki.


Mohács minden felekezete valamennyi templomát felújítják.


A mohácsi síkon sor kerül a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes felújítására az ott lévő tömegsírok feltárása után a hősök méltó eltemetésére.


A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódóan Mohács Emlékközpontot hoznak létre,  kilátó épül a csatasíkot övező tereplépcső legmagasabb pontján, Nagynyárádon.

Felújítják a mohácsi csatasíkot körbefogó települések templomait és a csatasík közútjait, Villány-Nagyharsány térségében a II. mohácsi csata, az 1687. évi győztes Harsány-hegyi csata emlékhelyét tovább építik, felújítják a a Nagyharsányi Szoborparkot.


M. B.