Megvan a döntés, alapítványi fenntartásba kerül a Pécsi Tudományegyetem

2021. január 29. péntek 17:38

Megvan a döntés, alapítványi fenntartásba kerül a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának pénteki döntése nyomán az universitas állami alapítású, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé válik.

 

29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, feltételekkel mondott igent a modellváltásra a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa rendkívüli ülésén pénteken, melyet a pandémia miatt az Univ Kollégium étkezőjében tartottak.

Az esemény online volt nyilvános: a PTE központi weboldalán bármely érdeklődő figyelemmel követhette a plénumot.

 

Nem egyszerű többség, hanem kétharmad döntött e történelmi jelentőségű szavazáson Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kar dékánjának kezdeményezésére.

A határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, Szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése - beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálása kapcsán javaslati jogkör szerepel - a PTE összetett képzési portfóliójára való tekintettel.

A Szenátus ülése előtt intenzív egyeztetések zajlottak, kari fórumokon is, melyeken a rektori vezetés személyesen is jelen volt.

 

Forrás: EQM - PTE