Megújítva kapták vissza a horgászok és a kirándulók egyik kedvenc helyüket a Dunán Dunaszekcsőnél

2022. április 02. szombat 16:19

Megújítva kapták vissza a horgászok és a kirándulók egyik kedvenc helyüket a Dunán Dunaszekcsőnél

A több mint 352 millió forint, vissza nem térítendő pályázati támogatásból végzett beavatkozás nyomán a természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgász-hely rehabilitációja valósul meg Dunaszekcső határában, a Duna árterületén.

 

A Duna árterületén pályázati forrás segítségével megvalósított fejlesztés elsődleges célja a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása, de járulékos hatásként a holtág hosszabb távú fennmaradásával a rekreációs célú horgászat is nyertese a beruházásnak.  

Ez a terület egyre népszerűbb kirándulóhely, így a dunaszekcsői Telelő Duna mellett néhány éve létesített túraútvonalon rönkasztalokat és rönkpadokat is helyezett ki az Igazgatóság, ahol letelepedhetnek a pihenni vágyó turisták.

Az élőhelyek rekonstrukciója egyrészt Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrásával, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával, valamint műtárgyak átalakításával valósult meg.

A beavatkozás eredményeként a Telelő-Duna holtágban nagyobb állandó vízmélység,
magasabb vízszint tartható, melynek következtében megállhat a hínárnövényzet túlburjánzása, továbbá javul a holtág halmegtartó képessége.

A Felső-zátonyi mellékág pedig olyan átfolyó rendszerű víztestté vált, amelyen alacsonyabb dunai vízállás esetén is átáramlik a folyó vize.

Mivel az őszi építési munkák befejezését követően a Duna vízállása tartósan alacsony maradt, már most mutatkoznak az elvégzett műszaki beavatkozások pozitív hatásai. A Felső-zátonyi mellékág csak a keresztgát elbontásának köszönhetően működik azóta is áramló vizű mellékágként, zavartalan élő- és szaporodóhelyet biztosítva olyan védett halfajoknak, mint pl. a leánykoncér.

A vízpótlás hiánya
miatt a Telelő-Duna vize is igen sekély lenne most tavasz elején, de köszönhetően a fokkorrekciónak és a mederkotrásnak, kellő vízmennyiség áll rendelkezésre a halak és kétéltűek tavaszi szaporodási ciklusára. 

.

 

Forrás: DDNP