Megtisztítják Belső-Bédát a horgászok rémálmától - Különleges varsákat is bevetnek

2019. április 17. szerda 11:16

Megtisztítják Belső-Bédát a horgászok rémálmától - Különleges varsákat is bevetnek

A nemzeti park munkatársai megkezdték Belső-Bédán a törpeharcsa-állomány gyérítését, ami már-már lehetetlenné tette a horgászatot a holtág egyes szakaszain.

 

Belső-Béda három szakasza a Dél-Dunántúli Nemzeti Park kezelésében áll, s a nemzeti park a vízterületek halgazdálkodási hasznosítója is egyben.

A halgazdálkodási hasznosítás során kiemelt feladat, a megnövekedett horgászati igények kielégítése, valamint a víztest természetes halközösségének a megóvása is. Ennek érdekében a nemzeti park munkatársai megkezdték Belső-Bédán a törpeharcsa-állomány gyérítését. A törpeharcsa (valójában két fajról van szó, a barna és a fekete törpeharcsa) Amerikából származó halfaj.

A magyarországi vizekben nem tud kellő mennyiségű táplálékhoz jutni, ezért testmérete sem éri el az őshazában jellemző méreteket.

Szaporasága, és gondos ivadék nevelése következtében nagy számban fordul elő. A száraz eleségtől kezdve az élő szervezetekig mindent felfal, ezáltal konkurenciát jelent a vizeinkben előforduló őshonos halfajaink számára.

A szükséges engedélyek beszerzését követően megkezdték a törpeharcsák gyérítését, az erre a célra kifejlesztett speciális törpeharcsa varsák alkalmazásával.


Forrás: DDNP