Megtisztítják az utak mentén elhelyezett hulladékhalmoktól Baranyát - Van mit elszállítani

2020. szeptember 16. szerda 14:09

Megtisztítják az utak mentén elhelyezett hulladékhalmoktól Baranyát - Van mit elszállítani

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. is csatlakozott a „Tisztítsuk meg az Országot" elnevezésű kampányhoz. A program célja, hogy felszámolják az utak mentén található illegális szemétlerakókat, amelyekből sajnos Baranyában is számos található, összesen körülbelül 130 köbméternyi hulladékkal. Megtudtuk azt is, melyik város körzetében van a legtöbb szemét az aszfalt mellé szórva.


Sajnos évről évre több pénzt és munkaórát kénytelen fordítani a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az illegális szemétlerakások felszámolására. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető lapunk érdeklődésére közölte, a társaság évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. Ez a munka csak tavaly összesen mintegy 1,5 milliárd forintot emésztett fel a cég költségvetéséből, a mérnökségek egy esztendő alatt átlagosan nagyjából egy hónapot csak a hulladékok összeszedésével és annak elszállításával töltenek.

Pécs és Mohács környékén is sok a hulladék

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adataiból kiderül, hogy sajnos Baranya több helyszínén is fellelhetőek illegális szeméthalmok az utak mentén. A pécsi kirendeltség területén 23, Szentlőrinc vonzáskörzetében 18, míg Mohács környékén több mint 12 köbméternyi hulladékot mért fel a társaság.

Az illegális szemétlerakások száma sajnos évről évre növekszik, ezért a kormány „Tisztítsuk meg az Országot!" elnevezéssel nagyszabású programot indított a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott szeméthalmokat. A kezdeményezés keretében a Magyar Közút elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.Pécsi Norbert Sándor arról adott tájékoztatást, hogy Baranyában 23 úgynevezett gócponti útszakasz felmérése alapján körülbelül 130 köbméternyi illegális hulladék található a megyei közúthálózat mentén. A legtöbb, összesen 82 köbméternyi a harkányi mérnökség területét csúfítja.

A kommunikációs osztályvezető hangsúlyozta, a szemétszedési munkálatokat napi üzemeltetési tevékenységük részeként folyamatosan, ütemezetten végzik a kezelésükben lévő közúthálózaton. A következő tervezett etap szeptember második felétől egészen november elejéig, a téli üzem kezdetéig tart majd.

Palotás Péter