Megmentette egy dunaszekcsői család életét a szénmonixid-érzékelő

2021. január 14. csütörtök 19:32

Megmentette egy dunaszekcsői család életét a szénmonixid-érzékelő

Dunaszekcsőn, egy családi házban a családfő begyújtott a nappaliban található cserépkályhába, hogy a felesége és gyerekek kellemes melegben tudjanak felkelni, majd elindult munkába szerdán reggel Egy kis idő után a nappaliban elhelyezett szén-monoxid érzékelő bejelzett.

 

Az érzékelő riasztását követően az anyuka és két gyermeke - még a tűzoltók kiérkezése előtt - elhagyták a házat és a bejárati ajtót, valamint két ablakot is nyitva hagytak a szellőztetés érdekében. A mohácsi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre. A tűzoltók mérőműszerrel behatoltak az ingatlanba, mivel azonban az ajtó és az ablakok nyitva voltak, ezért nem, vagy csak minimális szén-monoxid koncentrációt tudtak mérni.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ezért a szén-monoxid érzékelő adatait olvasta ki, amely szerint a gázkoncentráció 800 ppm (0,080 térfogatszázalék) feletti értéket mutatott. Ilyen magas szén-monoxid koncentráció hányingert, szédülést, eszméletvesztést, pár órán belül pedig halált okozhat.

A kéményseprő megvizsgálta a tüzelő-fűtő berendezést, majd megtiltotta annak használatát. A házban a fűtést nyílt égésterű, kéményes fűtőberendezéssel oldották meg, ami azt jelenti, hogy jelen esetben a cserépkályha annak a helyiségnek a levegőjét használja fel, amelyben működik. Az is kiderült a káreset rekonstruálása során, hogy nemrég cseréltek nyílászárókat az épületben, és az újak nagyon jól záródnak, a lakás nem szellőzött.

Mivel a jól záródó ablakok miatt a helyiségben - a cserépkályha működése miatt - elfogyott a levegő, így szén-monoxid termelődött. Az épületben tartózkodók elővigyázatosságának volt köszönhető, hogy a helyiségbe jó minőségű szén-monoxid érzékelőt, a használati utasításnak megfelelően helyeztek fel, így mielőtt még tragédia következett volna be, a műszer jelzett.

A mentőszolgálat szakemberei a családtagokat a helyszínen megvizsgálták, sérülés ugyan nem következett be, de további vizsgálatokra kórházba szállították őket. A tüzelő-fűtő berendezés felülvizsgálatáig - lakosságvédelmi intézkedés keretében - a családot rokonoknál helyezték el.

Forrás: Katasztrófavédelem