Megkezdődött az élményekben gazdag tanulás a Pécsi Állatkertben

2019. január 11. péntek 12:09

Megkezdődött az élményekben gazdag tanulás a Pécsi Állatkertben

Izgalmas és érdekes kísérletekkel, több tudományágat összekapcsoló versenyfeladatokkal kezdődött meg január 7-én a Pécsi Állatkertben a Mecseki Természettudományos Élményközpont projekt keretében az élménypedagógiai oktatás. Az elkövetkező évek során közel 13 ezer pécsi és Pécs környéki kisdiák tanulhat majd az állatkertben! 

 

Január 7-én tartották meg a Pécsi Állatkertben az első élménypedagógiai foglalkozásokat a decemberben bemutatott „Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése" projekt keretében.

Az európai uniós finanszírozású „Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése" elnevezésű EFOP-3.3.6-17-2017-00011 számú projekten belül a Pécsi Állatkert, a Janus Pannonius Múzeum és a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület közreműködésével valósulhatnak meg azok az élménypedagógiai foglalkozások is - összesen 9 foglalkozási formán belül szám szerint 31 - melyeknek köszönhetően január 7-től a projekt zárásáig mintegy 13 ezer pécsi és Baranya megyei diák (köztük sok hátrányos helyzetű gyerek) ismerkedhet meg az állatkertben a természettudományok alapjaival, élményszerű, játékos, gyakorlati, zoopedagógusok által vezetett órákon.

A projekt megvalósításába mintegy húsz intézményt vontak be, aminek köszönhetően heti rendszerességgel kínálnának a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó természettudományos foglalkozásokat a zooban.

Az élménypedagógiai foglalkozások első napján Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy az első napon az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ és a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskola kisdiákjai vehettek részt kísérletekkel, játékokkal színesített oktatásokon és csapatversenyeken.

- A projektben résztvevők, valamint úgy gondolom, hogy egész Baranya számára, a természettudományos élménypedagógiai oktatást tekintve mérföldkő az, hogy megkezdődhettek az állatkertben az élményalapú pedagógiai foglalkozások, hiszen a következő években 13 ezer gyermek fog hozzánk ellátogatni, hogy ezeken a rendhagyó tanórákon tanulhassanak az állatokról, környezetükről és az állatkertekről -mondta az állatkert igazgatója. 

Hárságyi Dorottya zoopedagógus elmondta, hogy az első délelőttöt egy címerállatokkal kapcsolatos vetélkedővel kezdték.

 

- Oktatásaink keretében megpróbáljuk a természettudományokat, állatismeretet játékosan más tudományágakkal összekapcsolni, első óránkon például a történelemmel. Ma kisebbek jöttek hozzánk, ezért számukra egy kicsit leegyszerűsítettük a tananyagot. Úgy vettem észre, hogy nagyon tetszett nekik és nagyon élvezték - mondta az oktató.

 

(X)