Már vágják a centit: jövő hétfőn dönt a mohácsi képviselő-testület az önfeloszlatásról

2020. június 30. kedd 13:08

Már vágják a centit: jövő hétfőn dönt a mohácsi képviselő-testület az önfeloszlatásról

Július 6-ára, azaz jövő hétfőre tűzték ki a mohácsi képviselő-testület soron következő ülését, amelynek napirendjén szerepel a testület feloszlatása is - tájékoztatta lapunkat Pávkovics Gábor, Mohács fideszes alpolgármestere. 

 

 

Amint arról hírt adtunk, négy képviselő kezdeményezte a mohácsi képviselő-testület összehívását. Az ülés egyik napirendi pontja a testület feloszlatása lesz, ami azt jelenti, hogy időközi voksolás következhet Mohácson, amelyen polgármestert és képviselőket is választanak. 

A Fidesz részéről már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben Mohács jelenlegi polgármestere, az MSZP-s Csorbai Ferenc nem mond le, kezdeményezni fogják a képviselő-testület feloszlatását, amely révén a polgármester is elveszíti megbízatását. 

Erre legkorábban a testület alakuló ülését követő hat hónap múlva kerülhetett volna sor a vonatkozó szabályozás értelmében, ám a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrend ezt nem tette lehetővé, mivel nem üléseztek a képviselők.

 

A veszélyhelyzet megszűnését követően viszont ez az akadály elhárult, s négy fideszes képviselő kezdeményezte is a testület összehívását, amire - szintén az előírások értelmében - legkésőbb most péntekig sort kellett volna keríteni.

Ez ugyan a határidőig nem történt meg - ami egyébként törvénysértő - jövő hétfőre viszont összehívták a képviselőket, tájékoztatta lapunkat Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere. 

Mivel a kormánypártok képviselői vannak többségben, az ülésen minden bizonnyal meg is szavazzák majd a testület önfeloszlatását.

Pávkovics Gábor kifejtette, erre csak akkor nem kerül sor, amennyiben Csorbai Ferenc önként távozik, azaz lemond. Ebben az esetben ugyanis csak polgármestert kellene választani Mohácson, míg a testület feloszlatása azt is jelenti, hogy képviselőket is kell majd választani.

Akár az egyik, akár a másik eshetőség következik be, az időközi voksolásra 120 napon belül kerül sor, jó eséllyel kora ősszel. 

Pávkovics Gábor egyébként lapunknak nyilatkozva korábban bejelentette, vállalja a megmérettetést, s a nemzeti oldal képviseletében elindul a majdani időközi választáson a mohácsi polgármesteri posztért. 

 


 

M. B.