Fabio Capello nagyapja Kapelló Eduárd, a himesházai kovács - A mestert várják a megye II-be

2021. január 13. szerda 11:24

Fabio Capello nagyapja Kapelló Eduárd, a himesházai kovács - A mestert várják a megye II-be

A világhírű edző, Fabio Capello nagyszülei menekültként érkeztek a Baranya megyei Himesházára, ahol 1915-ben fiuk, Guerrino Péter József megszületett, olvasható a Nemzeti Sportban. A lap felidézi későbbi kalandos életét és hányattatásait, valamint megszólaltatja Michelisz Norbertet, Pataki Pétert, Himesháza polgármesterét és Fischer Norbert, a falu futballcsapatának edzőjét.

 

 

Kapelló Eduárd 24 éves kovács és a vele egykorú Olívó Mária gyermekeként jött a világra Himesházán 1915. június 28-án Guerino, akinek születését személyesen az édesapa jelentette be három nappal később a Baranya megyei falu anyakönyvvezetőjének - derül ki Himesháza internetes adatbázisokban is hozzáférhető születési anyakönyveiből.

Az iratokat vezető Csida Gyula gondos kézírásával nyilvántartásba vett himesházi újszülött nem más, mint Fabio Capello világhírű futballedző édesapja, a helyesen két r-rel írandó Guerrino Capello, akinek későbbi kalandos életéről és hányattatásairól már az M4 Sport - Az Év Sportolója Gáláról írt hétfői cikkünkben említést tettünk, miután Az év edzője díjat Marco Rossi szövetségi kapitánynak átadó olasz klasszis megemlítette, apai vonalon Magyarországról származik.

Az 1982-ben elhunyt himesházai felmenő a második világháborúban német fogságba esett és koncentrációs táborba került, csontsoványan tért vissza családjához Pierisbe, a San Canzian d'Isonzóhoz tartozó goriziai faluba, ahol 1946-ban Fabio meglátta a napvilágot.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el. 

Képünkön: a Capello család, Guerrinóval, a családfővel

 

Forrás: Nemzeti Sport