Már nincs akadály: kerekesszékkel is megközelíthető a kórház összes részlege

2018. március 22. csütörtök 09:39

Már nincs akadály: kerekesszékkel is megközelíthető a kórház összes részlege

A Mohácsi Kórház kapcsán az utóbbi években milliárdos fejlesztésekről szóltak a híradások, ám ezúttal az a 26,5 milliós költséggel elkészült új lift is igen jelentősnek számít, amit most hivatalosan is használatba vettek. Az egészségügyi intézmény számos bővítő, korszerűsítő munkálatai sorában azért nagyon fontos ez a beruházás, mert a megvalósításával a kórház valamennyi gyógyító részlege a kerekesszékkel érkezők számára is akadálymentesen megközelíthetővé vált. 


- Minden eddigi munkánk sorában a fenntartó által finanszírozott lift megvalósításának az előkészítése volt a legbonyolultabb, jó másfél évet vett igénybe, mert egy műemlék épülethez kell illeszkednie - jegyezte meg az ünnepélyes átadás alkalmával dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos.

Mint elmondta, a neves építész, Visy Zoltán tervei alapján 1936-ban átadott, eredetileg a tüdőbetegek gyógyítására szolgált pavilon építészeti értékét megőrizve kellett megoldást találni a három szint akadálymentes megközelítésére. A műemlék épület jellegének, külső megjelenésének megváltoztatása nélkül logikusnak tűnt a felvonó belső elhelyezése, de azzal értékes területet vesztettek volna. Végül Dombai Gyula építészmérnök tervei alapján a szakhatóságok jóváhagyásával a Mohácson mindenki számára csak tüdőpavilonként ismert kórházi szárny főbejáratától jobbra az épülethez illeszkedve elkészülhetett a lift.

- Számomra a lifttorony üzenete az, hogy soha nem szabad feladni a terveinket - jelentette ki Csizmadia Csaba. - E beruházás elhatározásától a megvalósításig számos alkalommal tűnt úgy, hogy nem lehet kivitelezni, de Engert Ferenc gazdasági igazgató kitartóan kereste az újabbnál újabb lehetőséget, Horváth Zoltán kormánymegbízott pedig az ügy mellett kiállva támogatta e téren is az intézményünket, s így sikerült.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott felidézte, milyen bonyodalmak adódtak e legutóbbi beruházás engedélyeztetése kapcsán, s azt is, mennyit kellett érvelni korábban a kórház ágyszámának megtartásáért, vagy például a szülészet Mohácson maradásáért. Szólt általánosságban is a hazai egészségügy helyzetéről, kiemelve a vidéki gyógyító intézményekre az utóbbi nyolc évben elköltött százmilliárdokat és azt, hogy az elkövetkezendő időszakban a szakellátásról sem megfeledkezve az alapellátás, illetve a védőnői szolgálat fejlesztése a kormányzat kiemelt célja.

Kitért az ágazatban dolgozók bérezésére is, hangsúlyozva, hogy a hazai költségvetésnek már van megfelelő mozgástere ahhoz, hogy az ütemezett, további bérfelzárkóztatás megtörténjen, amennyiben arról a jövőben is ez a kormányzat lesz hivatott határozni.

Forrás: Önkormányzati Hírek