Már ipari szintű a termelés az új mohácsi vágóhídon, kedden adják át hivatalosan az üzemet

2017. április 21. péntek 15:26

Már ipari szintű a termelés az új mohácsi vágóhídon, kedden adják át hivatalosan az üzemet

Folyamatos fölfuttatással kapcsolódik be a hazai és az európai húspiac ellátásába az új mohácsi vágóhíd. Jövő kedden Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében avatják fel a létesítményt. 

Január 10-én megkapta a működési engedélyt a mohácsi vágóhíd, azóta folyamatos a termelés - derült ki az MCS Vágóhíd ZRt. tájékoztatásából.

A tesztüzemben naponta 2-300 sertést vágtak le, ez a mennyiség folyamatosan emelkedett. Márciusban már ipari szintű termelést végeztek, ami a teljes kapacitás hatvan százalékát jelentette. A vágóhíd teljes felfutásakor több mint 550 embert foglalkoztat majd.

Az üzemben belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárút állítanak majd elő.

Évente egymillió sertésnek a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai elvárásoknak megfelelő vágását és feldolgozását tervezik.

A húszmilliárd forintot meghaladó beruházásból ötmilliárd forint húsipari technológiai fejlesztés, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer.

Az üzemben kézi-, vákuum-, és védőgázas csomagolósor is kiépült. Ezek mindegyike más-más igényeket elégít majd ki, a védőgázas egység például friss darált húst szolgáltat a hazai piacra. A háromféle eljárásban három dolog közös: a tökéletes higiénia, a rugalmasság és a gyors feldolgozás.

Kedden tartják az ünnepélyes avatót

Az elmúlt héten jelentette be a Bonafarm Csoport, hogy az új mohácsi vágóhidat (hivatalos nevén: MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme) április 25-én adják át. Az ünnepélyes eseményen jelen lesz és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója.

A gyorsaság komoly előrelépést biztosít a termékek minőségében azáltal, hogy a darabolás és csontozás után percek múlva zárt csomagolásba kerül a húsáru. Ez minden piacra egyaránt fontos ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőségű hústermékekkel tudják ellátni a fogyasztókat, fogalmazott a cég tájékoztatója.

A fagyasztott húsrészek hűtött konténerekben, vízi úton jutnak el kínai, szingapúri, hongkongi és japán kikötőkbe. A Mohácson kialakított üzemben olyan tiszta tereket és gyors feldolgozást biztosító technológiákat alkalmazunk, melyekkel még a távoli országokban történő értékesítés kockázatai is minimalizálhatók.

A létesítményben a cég korábbi tájékoztatása szerint márciustól már a teljes kapacitás hatvan százalékát kihasználva működik, ami már ipari szintű termelést jelent. A vágóhíd teljes felfutásakor több mint 550 embert foglalkoztat majd. A társaság tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 12 milliárd forintot.

Az üzemben belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárut állítanak majd elő. Évente egymillió sertésnek a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai elvárásoknak megfelelő vágását és feldolgozását tervezik.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)