Már épül az M6-os befejező szakasza Baranyában, újabb beruházások is jönnek a térségben

2021. február 25. csütörtök 17:37

Már épül az M6-os befejező szakasza Baranyában, újabb beruházások is jönnek a térségben

Megkezdődött a M6-os autópálya Bóly és Ivándárda, azaz az országhatár közötti, mintegy húsz kilométeres befejező szakaszának építése - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára Nagynyárád határában csütörtökön. A térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, Hargitai János azt hangsúlyozta, hogy a most megkezdett munka a Mohács500 elnevezésű program első jelentős eleme, ami Mohács logisztikai központtá válását segíti elő, amit követ majd, a már tervezés alatt álló, a Dunán átvezető autópályahíd és az új közforgalmú kikötő megépítése.



Az eseményen Schanda Tamás elmondta, a jelenleg Bóly térségéig vezető M6-os autópálya Ivándárdáig, a magyar-horvát határig húzódó, húsz kilométeres, befejező szakaszának építése a közelmúltban vette kezdetét a földmunkák megindulásával.

A kétszer kétsávos autópálya 88,7 milliárd forintból épül.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben tizennégy megyei jogú város és három országhatár volt elérhető négysávos úton, 2020 végére tizenkilenc megyei jogú város és hét határállomás közelíthető meg ilyen feltételekkel, 2025-re pedig minden megyei jogú város és kilenc határállomás lesz e magasabb rangú utakkal elérhető a kormány szándékai szerint.

Leszögezte, a kormány tervei szerint Magyarország bármely pontjáról harminc percen belül elérhető lesz egy négysávos út, minden, ma még csak főúton elérhető megyei jogú várost bekötnek a gyorsforgalmi úthálózatba és kiépítik az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszait. Hozzátette: ez utóbbi terv részét képezi az M6-os út befejezése, amivel az Adriai- és a Balti-tenger közötti közúti kapcsolat is teljessé válik.

Hargitai János úgy fogalmazott, a beruházás megvalósulásával a régió elzártsága megszűnik, a térség a nemzetközi úthálózat részévé válik, hiszen Horvátország is vállalta, hogy a következő években megépíti az Eszék és az országhatár közötti gyorsforgalmi utat.

- A Bóly és Ivándárda között vezető szakasz most kezdődött építése az első nagy eleme a Mohács500 elnevezésű programnak. A következő öt évben a város és a térség fejlődését évtizedekre meghatározó fejlesztések valósulnak meg, mint például a már tervezés alatt álló mohácsi autópályahíd és az új kereskedelmi kikötő, amelyek a Szeged-Pécs összeköttetéssel együttesen járulnak hozzá a város logisztikai központtá válásához - mondta a nemzeti oldal politikusa.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese az M6-os sztráda befejező szakaszának műszaki tartalma kapcsán elmondta: a szakaszon három csomópont épül, így az M6-M60 utak találkozásánál, Bóly keleti részén épül külön szintű kereszteződés és egy lehajtó Villányhoz biztosít kapcsolatot.
Utóbbiról közölte: 2022-2023 körül egy, a gyorsforgalmi szakasz és a villányi elkerülő között futó, kilenc kilométeres, kétszer egy sávos út megépítésének tervei is rendelkezésre állnak majd, így a sztráda meghosszabbítása a népszerű borvidék elérését is megkönnyíti majd.


M. B. - Fotó: Dittrich Éva