Már 625 millió forintot fizetett ki az állam a baranyai családok otthonfelújítására

2021. július 26. hétfő 09:42

Már 625 millió forintot fizetett ki az állam a baranyai családok otthonfelújítására

Baranyában is népszerű az otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében azok a családok, akik korszerűsítik az ingatlanukat, a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek a Magyar Államkincstártól. A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala úgy tájékoztatta lapunkat, hogy megyénkből július 19-ig egészen pontosan 785 igényt érkezett, ebből 309 Pécsről. Az említett dátumig csaknem 625 millió forinttal segítette az állam a baranyai családokat.


Idén január elseje óta érhető el az otthonfelújítási támogatás a gyereket váró vagy nevelő családok számára. A saját tulajdonú ingatlan korszerűsítését követően az állam megtéríti az igazolt költségek felét, legfeljebb hárommillió forintot, de ennél kisebb összeg is igényelhető. Fontos információ, hogy a lehetőséggel élhetnek házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelnek gyereket vagy gyerekeket. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítani kell a támogatási összeget, fele-fele arányban.

Megkeresésünkre a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala közölte, július 19-ig Baranyából 785, ezen belül Pécsről 309 darab igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

A családok egy jelentős része már pénzt is kapott, mint megtudtuk, július 19-ig egészen pontosan 363 utalás történt a baranyaiak részére, összesen csaknem 625 millió forint értékben. A pécsi családok számára 143 utalást indítottak, ezek összege kis híján elérte a 222 millió forintot a jelzett dátumig.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők egyelőre nem feltétlenül használják ki a rendelkezésre álló 3 millió forintos keretet. Baranya megyében az egy igénylőre jutó átlagos kiutalt támogatási összeg 1.638.300 Ft. Nagyjából Pécs esetében is hasonló összegben kaptak támogatást a családok, átlagosan 1.631.723 forint értékben. Ezek a számok egyébként összhangban vannak az országos átlagösszeggel.


Az otthonfelújítási munkálatokra szerződni szükséges, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. A dokumentumok benyújtásával a támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni.

A részletekért érdemes felkeresni a csalad.hu oldalt és a Magyar Államkincstár honlapját.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com