Logóval jelölt egyedi termékek forgalmazója lesz a Pándy Kálmán Otthon kerámiaműhelye

2013. május 27. hétfő 10:59

Logóval jelölt egyedi termékek forgalmazója lesz a Pándy Kálmán Otthon kerámiaműhelye

Mohácson az értelmileg akadályozottak és pszichiátriai betegek otthona a lakói egy részének olyan munkalehetőséget biztosít, amivel havi rendszeres jövedelemhez jutnak. Legutóbb a kerámia műhely felszereltségét bővítették: Az égetőkemence és a korongozó mellett már egy lapnyújtó berendezés, valamint mázazó kemence is szolgálja a minőségi termék előállítását.

- A munkának meghatározó szerepe van minden ember életében, így a lakóink számára is fontos az önbecsülésükhöz. Kell, hogy hasznosnak érezzék magukat, s az sem mellékes, hogy az értelmes időtöltéssel pénzt keresnek, ami hozzájárul az életminőségük javításához, hiszen igényeik szerint vásárolhatnak a jövedelmükből - sorolta az intézet beruházásának lényegét Kolutácz Györgyné a Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona igazgatónője.

Pár éve a fazekas tanfolyamot végzett tucatnyi pándys fiatal az udvari épület egyetlen helyiségében gyúrta, formázta az agyagot. A műhely felszereltségét akkor még alapvetően azok az öntőformák jelentették, amit Herzogseeből, a németországi segítőiktől kaptak. Ám a szorgos kezek az eltelt évek alatt sokat ügyesedtek, a műhelyben dolgozók ismeretei egyre gyarapodtak, a termékeik pedig mind keresettebbek. Ezzel párhuzamosan újabb helyiségeket foglaltak el, és a gépesítést is fejlesztették.

A 2012-es évi Busójárás óta például csak a náluk készült busófejes bögrébe töltve árusíthatják farsangkor Mohácson a forralt bort. Az ünnepekhez kapcsolódó vásárokon kelendőek az ajándéktárgyaik, a vázák, gyertyatartók, nyuszik, nyakláncok. Viszont a kerámiás csoport szakmai tudása ma már lehetővé teszi azt is, hogy „Pándy kerámia" jelzésű, egyedi termékcsaláddal folyamatosan jelen legyenek a piacon.

- Boda Péter keramikus, formatervező mérnök alkotása többek között az a minimalista stílusban, különböző méretben készülő fehér váza és a gyertyatartó, a szederváza, amely önmagában kettős hasznosítású, egyik oldala gyertyatartó, megfordítva pedig váza. Ő készítette a logónkat is ami minden termékünkre rákerül, és most alakítja az újabb ajándéktárgynak való öntőformáját, amit kimondottan a Történelmi Emlékparkban tervezünk értékesíteni - tájékoztatott az igazgatónő.

Boda Péter mellett - aki a csoport elméleti képzésén túl a gyakorlati munkát is segíti - Radicsné Muck Etelka a műhelyfőnök, aki büszkélkedve mutatta be a dolgozókat és a munkáikat. A vak Sas Szilviát, az általa kézzel formázott úgynevezett marokedényeket és Jovánovics Tibort, aki szintén szívesen alkot önállóan. Burai Nikolettet, mint mesterét a korongozásnak. Szabó Roland is ügyesen alakítja a pörgő korongon a masszát, de ő és Orsós Gábor a legprecízebben helyezi el a busófejet a bögréken. A két fiún kívül György Istvánné, Magyar Mihály és Dániel Bernadett a nyakláncok medáljainak az alkotói. Micskei Gábor a nyújtógép szakavatott kezelője, Leitz Csaba az öntőmester, míg az öntőformák tisztításához Szűcs Gábor ért a legjobban.

Képünkön: Munkában a kerámia műhely dolgozói.

B. M.